Cijena nafte Brent preskočila 61 dolar po barelu prvi put od siječnja 2020.

Cijena naftne sorte Brent nadvisila je 61 USD po barelu prvi put od 24. siječnja prošle godine, pokazuju podaci trgovanja.

Od jutros su pogodbene cijene (fjučersi) za mjesec travanj  za naftu Brent porasle za 0,54 posto, i iznose 61,03 dolara po barelu.

Cijena sirove nafte WTI za ožujak porasle su za 0,72 posto, i dosegnule su 58,39 dolara.

Porast cijena nafte posebno je povezan sa sporazumima OPEC+ koji su na snagu stupili u veljači: neke će zemlje dodatno smanjiti proizvodnju za oko 1,425 milijuna barela nafte dnevno, od čega jedan milijun otpada na Saudijsku Arabiju.

Uz to, općenito, zabrinutost zbog stanja globalne ekonomije slabi, što je uvjetovano smanjenjem dinamike zaraze koronavirusom i početkom cijepljenja.

Potražnja Kine za naftom također utječe na rast njezinih cijena. Međutim, vodeći trgovci naftom Vitol i Gunvor vjeruju da cijene ugljikovodika izgledaju preksupe i da bi mogle pasti.





Izvršni direktor Royal Dutch Shella Ben van Barden izjavio je da se prodaja  nafte Kini znatno povećala. Istodobno, trgovci naftom pretpostavljaju da tako visoke cijene neće dugo potrajati. Izvršni direktor Gunvora Torbjörn Tornqvist smatra da je malo vjerojatno da će cijene nafte i dalje rasti iznad 60 dolara po barelu, jer će pri takvim cijenama mnogi proizvođači početi povećavati proizvodnju.

 

Komentari

komentar





You may also like