Cijena nafte Brent iznad dvogodišnjih rekorda i nastavlja rasti preko 60 dolara

Cijene nafte nastavljaju rasti već četvrti dan za redom i previsile su  dvogodišnje maksimume na temelju informacija o spremnosti organizacije OPEC+ produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje. Prema informacijama od ponedjeljka, 30. listopada, u posljepodnevnim satima, nafta sorte Brent prodaje se po cijeni od 60,86 dolara za barel, a nafta sorte WTI za 54,36 dolara. U odnosu na prethodno trgovanje, cijene su se povisile za 0,75%.

Na dinamiku rasta cijena također pozitivno utječu i priopćenja o prekidima isporuke nafte iz Iraka vezano uz nestabilno stanje s Iračkim Kurdistanom. Također, već nekoliko tjedana iz SAD-a dolaze informacije o smanjenju broja aktivnih nalazišta nafte, kao i sniženju američkih naftnih pričuva.

Podsjećamo: u subotu, 28. listopada, saudijski princ prijestolonasljednik  Muhammed bin Salman al-Saud je izjavio, kako je njegova zemlja spremna produžiti sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za stabiliziranje tržišta, a iza kojeg u osnovi stoje Rijad i Moskva, a pridružile su mu se i druge članice OPEC-a, uključno i Iran + Rusija koja nije članica OPEC-a ali je uz Saudijsku Arabiju najveći svjetski proizvođač nafte.

 

Komentari

komentar0 komentara

loading...

You may also like