Cijena nafte Brent viša od 40 dolara. Raste potražnja za ruskom naftom

Danas u popodnevnim satima cijena nafte na svjetskom tržštu počela je rasti brzom dinamikom, nakon jutarnjeg pada. To govori o postupnom stabiliziranju svjetske ekonomije nakon završetka vrhunca pandemijske krize uzrokovane koronavirusom Covid-19. Također je važna i činjenica da su Saudijska Arabija i Rusija, kao najveći proizvođači nafte na svijetu, izvršili svoje obveze iz povijesnog sporazuma o samnjenju proizvodnje nafte, potpisanog u okviru OPEC+ u travnju, s ciljem pomaganja oporavku svjetskog gospodarstva.

Preciznije, Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila je danas kako je spomenuti sporazum u svibnju ispunjen 89% od ukupno planiranog, pričemu ga je Saudijska Arabija ispunila 100%, a Rusija 97%.

Europska (sjevernomorska) nafta Brent jutros u 10:00 sati imala je cijenu od 39,59 (pad od 0,3%), a američka nafta WTI 36,86 (-0,7%), da bi već u roku od dva sata barel nafte Brent dosegnuo 40,6 dolara za barel, a američka WTI 37,6 dolara za barel na Londonskoj burzi.

Istodobno je vidljiv još jedan važan pokazatelj. Krajem svibnja i početkom lipnja ruska izvozna naftna sorta Urals postala je jednaka cijeni europskog Brenta. Porastu cijena nafte pomaže povećanje potražnje za ruskom naftom Urals u Azijsko-Tihooceanskoj regiji, dok tankeri s naftom iz Saudijske Arabije čekaju na istovar ispred obala SAD-a. Tako je udio uvoznika iz spomenute regije, koji kupuju rusku naftu, u odnosu na njezine ukupne kupce, u razdoblju siječanj-svibanj porastao za 21% u usporedbi sa 7% prije godinu dana (info: Vortex). Jedna od glavnih uvoznica ruske nafte (tankerskim putom) postala je Kina, koja i dalje ostaje i  jedan od najvećih kupaca ruske nafte iz sustava naftovoda.

Ovo su prve značajnije pozitivne vijesti nakon dugog niza prilično loših pokazatelja i sporog rasta cijena nafte i isto takvog oporavka svjetskog gospodarstva.Komentari

komentar

You may also like