Cijena nafte iznad 54 dolara

Cijena sirove nafte Brent prvi put od 26. veljače prošle godine porasla je iznad 54 dolara po barelu, pokazuju podaci s današnjih burzi.

Cijena fjučersa za naftu Brent za ožujak porasla je za 0,92 posto i dostigla 54,02 dolara po barelu, dok su fjučersi za veljaču američke nafte WTI porasli za 0,4 posto i iznose 50,12 dolara za barel.

Uzrok poskupljenja cijena nafte leži u postizanju sporazuma zemalja OPEC + o uvjetima za veljaču i ožujak. Njime se predviđa da će Rusija u veljači povećati proizvodnju nafte za 65.000 barela dnevno, dok će istodobno Saudijska Arabija smanjiti proizvodnju nafte za milijun barela. Niz zemalja OPEC + smanjit će proizvodnju u veljači i ožujku za ukupno 425 tisuća barela dnevno.

Rast cijena povezuje se i s poticajnim mjerama u brojnim zemljama, kao i cijepljenjem protiv COVID-19.

Podsjećamo: novi dogovor naftnog kartela postignut je u svibnju prošle godine smanjenjem proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno, a zatim je u kolovozu isto udruženje smanjilo ograničenja na 7,7 milijuna. U siječnju 2021. proizvodnja OPEC-a + povećat će se za dodatnih 500 tisuća barela dnevno, a ukupno smanjenje iznosit će 7,2 milijuna. Daljnje odluke će se donositi mjesečno, ovisno o tržišnim uvjetima, u iznosima ne većim od pola milijuna barela dnevno.
Sljedeći sastanak nadzornog odbora OPEC + održat će se 3. veljače. Sastanak čitavog udruženja trebao bi se održati početkom ožujka.

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like