Cijena nafte prešla 80 dolara: koristi i štete po SAD

Nastavlja se tendencija ubrzanog porasta cijena nafte. U četvrtak, 17. svibnja, cijena berela nafte tipa Brent prešla je 80 dolara, što je najveća cijena još od kraja 2014. g. i početka aktivne faze pada cijena nafte na svjetskim burzama. Što se može očekivati ubuduće?

Čimbenici koji utječu na naftno tržište i dalje ostaju isti. Prije svega se radi o geopolitičkim napetostima, američkim sankcijama protiv Irana koje mogu rezultirati padom dnevnog plasmana nafte na svjetskom tržištu u količini od 1 milijun barela, kao i snažni pad proizvodnje nafte u Venezueli. Količine proizvodnje nafte u toj zemlji dosegnule su minimum u posljednjih 70 godina i iznose svega 1,46 milijuna barela dnevno.

Vrlo je moguće kako danas dosegnuta cijena nafte nije i njezin „plafon“. Jer, iako je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila porast potražnje za naftom, tržište na tu informaciju nije reagiralo već ju je posve ignoriralo. Uostalom, IEA, kao i mnoge druge agencije gotovo nikada ne daju točne prognoze već se isključivo bave sagledavanjem ukupnog stanja.

Paradoks porasta cijena nafte po SAD sastoji se u tome, što će on praktički nivelirati korist koju je američka srednja klasa imala od Trumpove porezne reforme. S druge strane, visoke cijene nafte pomažu američkom energetskom sektoru koji se bavi proizvodnjom nafte iz škriljevca. Njihova proizvodnja nafte u SAD-u raste od početka veljače, svakoga tjedna, i već je dosegnula količinu od 10 milijuna barela dnevno.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like