Cijena nafte skočila zbog Irana i rekordne potražnje za benzinom u SAD-u

Cijene nafte dosegnule su maksimum za posljednjih mjesec i pol. Razlog je stanje vezano uz Iran, kao i statistika iz SAD-a, koja je zabilježila rekordnu potražnju za benzinom.

Kotiranje na burzi ionako je posljednjih dana imalo uzlazni trend, a podaci američkog Ministarstva za energiju samo su ubrzali tu tendenciju. Naime, američke rezerve nafte i naftnih derivata prošli tjedan su se smanjile, a to također uvijek utječe na porast cijena.

Treba primijetiti kako su ovi statistički podaci postali iznenađenje za analitičare i tržišne igrače, jer su oni očekivali rast rezervi. Štoviše, čak je i Američki institut za naftu samo dan ranije priopćio o njihovom povećanju.

Proizvodnja nafte u SAD-u u prošlom tjednu nije se promijenila, ali je zato potražnja za gorivom svih iznenadila, dosegnuvši povijesni rekord.

Podsjećamo: početkom studenog stupa na snagu drugi sankcijski paket SAD-a protiv iranskog energetskog sektora, što je već i sada dovelo do smanjenja iranskih isporuka nafte na tržište.Zbog toga je primjetno zaostajanje cijene teksaške nafte WTI za onom sjevernomorskom – Brent.

Takvo tržišno stanje paše američkim naftašima. Oni mogu prodavati svoju naftu jeftinije od onih koji se orijentiraju na naftu Brent, a dio popusta može kompenzirati transportne rashode. Općenito, trenutačno stanje na tržištu ukazuje na konkurentnost američkih naftaša.
Reakcija tržišta na opisane događaje je slijedeća: fjučersi za naftu sorte Brent postigli su maksimum od 11. spnja i sada iznose više od 77 dolara, dok se zapadno-teksaški WTI približava tom iznosu.

Međutim, nije isključeno (o čemu je već bilo najava prošlog tjedna), kako američki predsjednik  Donald Trump plasira naftu iz američkih rezervi na svjetsko tržište, kako bi pomogao kompenzirati  smanjenje iranskih  isporuka i time spriječiti porast cijena. Sama Saudijska Arabija svojim snažnim povećanjem proizvodnje to može učiniti samo djelomično (i ona ima svoje maksimalne proizvodne mogućnosti i tehničke limite). S druge strane niz je država – tradicionalnih uvoznica iranske nafte koje će zadržati ili samo voše ili manje osjetno smanjiti dosadašnje količine iranske nafte (neke možda i do 50%, oko čega se sada iznova spominju Kina i Indija, s tim da ova posljednja može zaobilaziti dolar kroz kupnju iranske nafte u zamjenu za svoje proizvode). Ali, kako se pokazuje iz gornje vijesti, smanjenje američkih naftnih rezervi automatski i povećava cijene benzina na američkom tržištu, što je Trump po svaku cijenu želio spriječiti uoči izbora za Kongres u studenom ove godine. Naime, te su cijene neočekivano skočile još u svibnju, kao neposredna reakcija na Trumpovu odluku o povlačenju SAD-a iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Dakle, igre oko Irana i dalje će biti u prvom planu američke i svjetske (geo)politike i (geo)ekonomije.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like