Cijena nafte u Kanadi narasla za 85%! Kako je to moguće?

Kanadsko tržište nafte jedna je od najinteresantnijih pojava energetskog tržišta u cjelini. Samo u toj državi cijena barela nafte može biti manja za 40 dolara u odnosu na čitav svijet. Osim toga, samo u Kanadi u roku od svega nekoliko dana cijene nafte mogu porasti za 85%.

Još nedavno cijena kanadske nafte Western Canadian Select spustila se niže od 20 dolara. Takva anomalija povezana je s problemima transporta i samo je veliki diskont mogao ponukati nekoga da tu naftu i kupi, jer je veliki dio troškova odlazio upravo na logistku.

Međutim, stanje se naglo promijenilo i cijena je poletjela za čak 85%. To se dogodilo nakon što je premijerka kanadske savezne države Alberta, u kojoj se i proizvodi najviše kanadske nafte, Rachel Notley objavila o smanjenju proizvodnje za 325 tisuća barela dnevno. Reakcija tržišta bila je promptna.

Zerohedge

Na taj se način diskont kanadske nafte u odnosu na američku WTI smanjio za gotovo dva puta i previsio je 40 dolara za barel.





Zerohedge

Popust se može sniziti još više jer će najavljeno smanjenje proizvodnje početi tek u siječnju, a proizvođači i prerađivači vode pregovore o budućim isporukama. To će koristiti kanadskim proizvođačima koji su već počeli iznova razmatrati plan kapitalnih rashoda za 2019. g. pod pritiskom niske cijene njihove nafte.





Podsjećamo: Pad na kanadskom naftnom tržištu počeo je krajem rujna i nastavio se u listopadu. Naftne tvrtke te zemlje prodavale su naftu za 40-50 dolara za barel jeftinije nego njihove američke kolege. Niska cijena pokazuje probleme kvalitete kao i cijenu transporta iz nalazišta u Alberti u američkim rafinerijama.

Najveći problem nastao je u rujnu: osim stalnog problema s naftovodima, pojavio se i novi negativni čimbenik: u SAD-u je počela sezona preventivnih provjera i modernizacije rafinerija, zbog čega je srušena potražnja. Cijene kanadske nafte WCS spustila su se u zonu od 20 dolara za barel, tj. popust u odnosu na američku sortu WTI dosegao je 50%.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like