Cijena nafte WTI niža od nule!

Nastavljaju se događati nevjerojatne stvari vezane uz naftu i svjetsko naftno tržište. Da je o ovome netko pričao još u siječnju ili veljači ove godine malo bi ga tko uzimao za ozbiljno s obzirom kako se u stručnim svjetskim energetskim krugovima još krajem prošle godine prognozirala cijena nafte u 2020. g. u rasponu od 50-60 dolara za barel. Međutim, u međuvremenu se pojavila pandemija COVID-19, pa rusko-saudijski jednomjesečni „naftni rat“ te je sve krenulo u potpuno nezamislivom scenariju, čak i za holivudske bestsellere.

Tako su, primjerice, sinoć, naftni fjučersi američke nafte WTI s isporukama za svibanj po prvi put u povijesti pali za nevjerojatnih 300%, na minus 37,63 dolara za brel, s obzirom da su se prodavači nastojali riješiti viška nafte zbog prepunih spremišta.

Pritom je cijena fjučersa WTI za lipanj porasla za 0,34 posto i iznosi 20,5 dolara za barel, dok je sjevernomorska nafta Brent pala za 7,39 posto i iznosi 23,64 dolara.

Podsjećamo: nedavno potpisanim naftnim sporazumom unutar platforme OPEC+, kojem su se pridružile i zemlje članice kluba G20, kojim se zaustavio početkom ožujka pokrenuti rusko-saudijski naftni rat koji se ticao, možda najviše upravo američkih naftnih tvrtki koje naftu proizvode iz škriljevca tzv. fracking tehnologijom i mnoge od kojih su zbog toga već proglasile bankrot, dogovoreno je smanjenje proizvodnje prema precizno određenim kvotama i razdobljima u kojima će one vrijediti. Međutim očito je kako nije došlo do željenog oporavka naftnog tržišta tj. do planiranog porasta cijena između 30 i 40 dolara za barel u početnoj fazi. Razlog je jasan: pandemija koronavirusa paralizirala je gospodarstvo čitavoga svijeta, a  time i potrebu za većom nabavom „crnog zlata“. Došlo je do golemog pada potražnje za naftom a time i punjenja spremnika nafte do njihovog maksimuma. Upravo je na takav scenarij upozoravala i međunarodna agencija za energiju (IEA), kada je u svom najnovijem mjesečnom izvješću kazala kako novi naftni sporazum neće biti u mogućnosti kompenzirati globalni pad potražnje (vidi link ispod teksta).

 

Komentari

komentar





You may also like