Cijena plina u EU sinoć kratkotrajno naglo pala. Što je uzrok i koliko je on realan?

Cijena plina u Europi u srijedu navečer pala je za gotovo 10% u pozadini lažnih informacija o navodnom prijamu plina iz Sjevernog toka 2 tj. njegovom pokretanju.

Njemački operater prijenosa plina Gascade, koji opslužuje kopneni krak plinovoda EUGAL- Nord Stream 2, objavio je informacije o primitku fizičkih količina plina na izlaznoj točki s magistrale – Libmin II. Ove su informacije objavljene od 15:00 – 16:00 i 16:00 – 17:00 po moskovskom vremenu, navode ruski mediji.

Predstavnik njemačkog operatora prijenosa plina demantirao je ove vijesti za agenciju Bloomberg, navodeći kako se radi o pogrešnoj informaciji.

Međutim, nakon pojavljivanja ovih podataka cijena plina na europskom tržištu značajno je pala. Tako su rujanski terminski ugovori na indeksu TTF plinskog čvorišta (Nizozemska) i na londonskom ICE Futuresu pali s 570 USD na 515 USD za tisuću kubičnih metara. Kasnije je cijena porasla na oko 550 dolara što je i dalje izuzetno visoko. I to u vrijeme dok su europska podzemna skladišta poluprazna pred početak sezone grijanja.

Europski kupci plina oklijevaju kupnju po ovakvim, krajnje nepovoljnim cjenovnim uvjetima, i svi, zapravo, iščekuju početak rada plinovoda Sjeverni tok 2 koji će do kraja kolovoza biti završen i kojim Gazprom obećava dostaviti dodatne količine plina potrebne za europsko tržište nakon izvršene certifikacije i testiranja i druge cijevi. Za prvu, koja je dovršena u lipnju, to je već izvršeno i ona se puni plinom.

One redovne isporuke plina temeljem važećih dugoročnih ugovora, Gazprom isporučuje sukladno preuzetim obvezama. Međutim, Gazprom to djelomično čini i korištenjem svojih plinskih rezervi koje ima u europskim skladištima, što dodatno pojačava nervozu. On to pravda nedavnim požarom na jednom od svojih pogona za pripremu plinskih kondenzata koji se plinovodom Yamal-Europe isporučuju europskom tržištu preko Bjelorusije i Poljske do granice s Njemačkom. Ali također i potrebom punjenja skladišta za rusko plinsko tržište.





U međuvremenu je stigla vijest kako je Gazprom nedavno zakupio dodatne količine tranzitnog prostora za svoj plin kroz ukrajinski plinovodni sustav koje je Kijev stavio na tržište, ali u iznosu od svega 4% od ponuđenog (pogledaj poveznicu).

Prije toga Gazprom je kupovao gotovo sve takve ponude Kijeva. To jasno ukazuje kako Gazprom ozbiljno računa na službeni start Sjevernog toka 2 do kraja ove godine, ali definitivno predstavlja i jasan signal – svojevrsni psihološki pritisak usmjeren prema svima onima u EU i Njemačkoj koji bi i dalje željeli „minirati“ ovaj plinovod ili mu „podmetati noge“ uoči i tijekom njegovog stavljanja u opticaj.

S obzirom na trenutačnu sliku energetskog krvotoka Europe ta će „miniranja“ očito morati pričekati neka bolja vremena.





Ali s obzirom na pokrenutu složenu i skupu strategiju tzv. zelene transformacije EU od strane Bruxellesa – ona još dugo neće doći.

Drugim riječima Europska unija će prije ili kasnije morati (nevoljko) shvatiti kako joj je Rusija jedini sigurni i stabilni dobavljač plina –  što je najvažnije, i u ekstremnim i neočekivanim situacijama kakvih je u prošlosti nerijetko bilo i kakvih će sigurno biti i u buduće, uključujući i one sigurnosne čiji se rizici stalno povećavaju.

Cijena plina u Europi opet oborila rekord- više od 586 dolara za 1000 m3

 

Komentari

komentar

You may also like