Cijena plina u EU skočila čak za trećinu nakon Putinove odluke o prijenosu plaćanja u rublje!

Cijena plina u EU po transakcijama s trenutnom isporukom skočila je za 15% odmah nakon što je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin najavio prijenos obračuna s europskim zemljama u rublje za isporučeni ruski plin, pokazuju podaci o trgovanju s londonske burze (ICE) s nagodbama na nizozemskoj platformi TTF – najvećem plinskom čvorištu Europe. Ali to nije sve!

10 minuta nakon skoka cijene došlo je do zatišja, a onda je cijena skočila, najprije za 25%, a zatim i 30% u odnosu na cijenu zatvaranja burze prethodnog dana.

Kao rezultat toga, cijena plina skočila je za 30 minuta sa 1150 dolara na 1500 dolara za tisuću kubičnih metara do 14:40 sati po srednjoeuropskom vremenu. Istodobno ruska rublja je ojačala u odnosu na američki dolar koji je po prvi put nakon 2. ožujka ponovo pao ispod 100 rublji, preciznije, na 95 rublji za 1 dolar. Euro se prodaje za 108 rublji.

Podsjećamo da je danas ruski predsjednik Putin objavio kako Rusija prenosi plaćanje za isporuke svog plina „u neprijateljske zemlje“ (one koje su protiv Rusije pokrenule sankcije nakon njene vojne intervencije u Ukrajini) na rublje. To je Putin izjavio na sastanku s Vladom RF 23. ožujka u popodnevnim satima.

Istodobno je naložio je ruskoj Središnjoj banci i Vladi da utvrde postupak transakcija za kupnju rublja na domaćem tržištu od strane kupaca ruskog plina iz zemalja EU.

„Rusija će nastaviti isporučivati ​​plin neprijateljskim zemljama u skladu s ugovorima. Promijenit će se samo valuta plaćanja“, naglasio je Putin.





“Odlučio sam provesti niz mjera za prijenos plaćanja za naš prirodni plin koji se isporučuje takozvanim neprijateljskim zemljama u ruske rublje u najkraćem mogućem roku. To jest, odbiti korištenje svih ugrožavajućih (po Rusiju) valuta u takvim izračunima”, izjavio je Putin.

 

 





Komentari

komentar

You may also like