Cijena plina u EU skočila iznad neviđenih 600 dolara za tisuću m3

U ponedjeljak, 30. kolovoza, cijena plina u nizozemskom TTF čvorištu oborila je povijesni rekord. Dosad neviđena cijena skočila je čak na 608 dolara za tisuću kubičnih metara. Po tim cijenama jučer se trgovalo gorivom huba TTF s isporukom u studenom na ICE burzi.

Prema Bloombergovom komentatoru Stephenu Stapzhinskom, razlozi su isti: visoka cijena kvota za emisiju CO2 i slabe zalihe iz Norveške i Rusije. Tome su dodani i strahovi da će uragan Ida, koji bjesni u Sjedinjenim Državama, odgoditi isporuku američkog LNG-a korisnicima .

Cijena plina odmah je utjecala na veleprodajne cijene električne energije u EU. Tako je u Njemačkoj porasla na 110 eura po MW.

Rast cijena plina u Europi već je doveo do rekordnih podataka za ruski Gazprom. Neto dobit tvrtke u prvom polugodištu prema MSFI iznosila je 995 milijardi rubalja, što je čak 22 puta više nego lani.

“Postizanje takvog rezultata olakšano je ne samo rastom izvoznih prihoda, već i održavanjem stroge kontrole nad operativnim troškovima”, izjavio je Famil Sadigov, zamjenik predsjednika Upravnog odbora Gazproma.

Od početka ljeta cijene plina u Europi abnormalno rastu, da ne kažemo – divljaju. Uzroka je više, a oni koji se najčešće navode su hladna zima i neočekivano hladno proljeće, kao i smanjenje isporuka ukapljenog plina (LNG), kao i plina koji stiže plinovodima – zbog čega su europska podzemna skladišta „plavog energenta“ na rekordno niskim razinama. Manje od dva mjeseca prije početka sezone grijanja, razina napunjenosti je 66%.
Europski terminali primaju najmanje LNG plina u posljednje 3 godine

Komentari

komentar

You may also like