Cijena plina u Europi na povijesnih 1900 dolara! Države traže odgovore za nastalo stanje

Cijena terminskih ugovora za plin u Europi dosegla je novi povijesni rekord, premašivši razinu od 1900 dolara za tisuću kubičnih metara, pokazuju podaci londonske burze ICE Futures.

Nekoliko minuta nakon otvaranja trgovanja, fjučersi za studeni na nizozemskom TTF čvorištu preskočili su još jednu psihološku granicu i došli na iznos od 1937 dolara. Jučer je rekord iznosio nešto više od 1390 dolara.

Pet zemalja EU pozvalo na istragu razloga rasta cijena plina

To su Francuska, Španjolska, Češka, Rumunjska i Grčka.

Zajedničko priopćenje ministara gospodarstva i financija objavljeno je na web stranici francuskog Ministarstva gospodarstva.

Kako se u dokumentu kaže, “potrebno je istražiti funkcioniranje europskog tržišta plina kako bi se razumjelo zašto sadašnji ugovori o plinu nisu bili dovoljni”.





Osim toga, autori inicijative žele uspostaviti zajednička pravila o količini rezervi plina kako bi ublažili skokove cijena, kao i poboljšali koordinaciju u nabavi.

Prema njihovom mišljenju, potrebno je reformirati europsko tržište električne energije kako bi se poboljšao odnos između cijene proizvodnje električne energije i njene konačne cijene za potrošače.

Mađarski premijer Viktor Orban kao uzrok poskupljenja plina naveo je greške Europske komisije, koja mora mijenjati pojedina pravila.





S druge strane, predsjednica EK Ursula von der Leyen izjavila je u Ljubljani, uoči summita EU i zapadnog Balkana, kako su, dugoročno gledano, ulaganja u obnovljive izvore energije važna su za EU, i da će to omogućiti stabilnije cijene i neovisnost s obzirom kako EU uvozi 90% plina. „Ali obnovljiva energija pripada nama”, kazala je čelnica EK, dodavši kako će sljedeći tjedan Europska komisija objaviti izjavu o energetici, o čemu će se raspravljati unutar Vijeća EU .

Podsjećamo kako je prije nekoliko dana američki Bloomberg pisao kako najcrnje prognoze predviđaju da bi se nedostatak energetskih resursa, za kojima je borba već počela, mogao razviti u krizu velikih razmjera. O tome smo izvijestili u našem komentaru kojeg možete pogledati ovdje.

TOP TEMA: Zimska kriza: počela bitka za resurse – od energetskih do prehrambenih

 

Komentari

komentar

You may also like