Cijena plina u Europi opet oborila rekord- više od 586 dolara za 1000 m3

Cijene plina u Europi obnovile su svoj povijesni maksimum. Prema podacima o trgovanju, prvi su put premašile 585 USD za tisuću kubičnih metara, objavljuju RIA Novosti.

To se dogodilo nakon odluke Gazproma da rezervira samo minimum dodatnih tranzitnih kapaciteta plinovodnog sustav plina Ukrajine.

Za rujan je Gazprom kupio samo četiri posto dodatnih kapaciteta koje nudi Kijev, dok je prethodnih mjeseci kupio njih sve.

Stručnjaci s kojima je prethodno razgovarala RIA Novosti izrazili su mišljenje da je ekonomski neisplativo da tvrtka pumpa plin kroz Ukrajinu preko granice, jer bi to moglo dovesti do dodatnih troškova.

Ujutro su cijene rujanskog terminskog ugovora na TTF-ovom plinskom čvorištu u Nizozemskoj iznosile gotovo 550 dolara po tisuću kubičnih metara. Međutim, nakon spomenute objave o odluci Gazproma cijena je naglo skočila na 586,3 dolara, što je porast od čak cca 2,5 posto.

Od rujna je Gazprom kupio samo četiri posto dodatnih kapaciteta koje nudi Kijev, dok je prethodnih mjeseci sve njih kupio.





Stručnjaci s kojima je prethodno razgovarala RIA Novosti izrazili su mišljenje kako je tržišno neisplativo da tvrtka pumpa plin kroz Ukrajinu preko granice, jer bi to moglo dovesti do dodatnih plaćanja.

 

Komentari

komentar





You may also like