Cijena plina u Europi skočila na rekordnih 540 dolara za 1000 m3!

Prošli smo tjedan pisali kako cijene prirodnog plina na europskom tržištu bilježe povijesne rekorde i da teže prema 500 dolara za tisuću metara kubičnih. Posljedica je to ispražnjenih podzemnih skladišta plina kao i drastičnog smanjenja isporuka ukapljenog (LNG) plina u europske terminale, ali i dodatnog ne povećavanja količina isporuka ruskog plina kroz operativne plinovode.

Naime, Gazprom ispunjava postojeće ugovorne obveze o isporukama, ali ih ne povećava u dovoljnoj mjeri na zahtjev europskih kupaca s obzirom kako mu je ipak primarna opskrba također ispražnjenih ruskih podzemnih skladišta pred skori početak sezone grijanja. Ta ruska energetska tvrtka i najveći proizvođač plina na svijetu najavljuje značajnije povećanje isporuka u Europu tek nakon operativnog pokretanja baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 koje se očekuje u jesen.

A da bi stvar bila još i gora, danas je stigla vijest prema kojoj je cijena plina u na europskom tržištu opet obnovila rekord i premašila 540 dolara za 1.000 kubičnih metara. Posljedica je to, osim navedenih problema,  incidenta – konkretno požara u tvornici Gazproma u Yamalo-Nenetskom autonomnom okrugu na krajnjem sjeveru Ruske Federacije, odakle se crpi dio plina koji stiže na europsko tržište.

Tako je jutros cijena rujanskih fjučersa prirodnog plina na TTF indeksu, (najlikvidnije plinsko čvorište u Europi, u Nizozemskoj), dosegla maksimum tijekom trgovanja – čak 546,3 dolara za 1.000 kubičnih metara. Pa iako je tijekom aukcije cijena pala na 535 dolara, slaba je to utjeha za kupce kojima se ipak, i to također treba reći – pretjerano ne žuri, jer računaju na jeftiniju opskrbu ruskim plinom nakon pokretanja Sjevernog toka 2. Međutim nervoza svejedno jača s približavanjem početka sezone grijanja.

Što se sinoć, zapravo, dogodilo u Rusiji? U večernjim satima izbio je požar u Gazpromovoj tvornici za pripremu kondenzata za transport, 23 kilometra od Novog Urengoja u gore spomenutoj ruskoj regiji. Požar je potpuno ugašen do petka, navodi medij RIA Novosti.

Međutim, zbog požara je prepolovljeno ubrizgavanje plina kroz plinovod Yamal-Europe, koji se iz Rusije, preko Bjelorusije i Poljske proteže sve do Njemačke. Tako je tijekom cijelog dana 5. kolovoza njemački plinski transportni sustav na ulazu dobio oko 1,9-2,1 milijuna kubičnih metara plina, da bi u večernjim satima isporuke pale na 1 milijun kubičnih metara po satu.





U petak se od 7.00 sati prema moskovskom vremenu količina ubrizgavanja tek neznatno povećala, na oko 1,5-1,6 milijuna kubičnih metara plina na sat.

Ruski mediji navode kako su zbog ovih događaja dionice Gazproma u petak pale za 1%.

Komentari

komentar





You may also like