Cijena plina u Europi skočila na rekordnih 540 dolara za 1000 m3!

Da bi stvar bila još i gora, danas je stigla vijest prema kojoj je cijena plina u na europskom tržištu opet obnovila rekord i premašila 540 dolara za 1.000 kubičnih metara. Posljedica je to, osim navedenih problema,  incidenta – konkretno požara u tvornici Gazproma u Yamalo-Nenetskom autonomnom okrugu na krajnjem sjeveru Ruske Federacije, odakle se crpi dio plina koji stiže na europsko tržište.

Tako je jutros cijena rujanskih fjučersa prirodnog plina na TTF indeksu, (najlikvidnije plinsko čvorište u Europi, u Nizozemskoj), dosegla maksimum tijekom trgovanja – čak 546,3 dolara za 1.000 kubičnih metara. Pa iako je tijekom aukcije cijena pala na 535 dolara, slaba je to utjeha za kupce kojima se ipak, i to također treba reći – pretjerano ne žuri, jer računaju na jeftiniju opskrbu ruskim plinom nakon pokretanja Sjevernog toka 2. Međutim nervoza svejedno jača s približavanjem početka sezone grijanja.

Što se sinoć, zapravo, dogodilo u Rusiji? U večernjim satima izbio je požar u Gazpromovoj tvornici za pripremu kondenzata za transport, 23 kilometra od Novog Urengoja u gore spomenutoj ruskoj regiji. Požar je potpuno ugašen do petka, navodi medij RIA Novosti.

Međutim, zbog požara je prepolovljeno ubrizgavanje plina kroz plinovod Yamal-Europe, koji se iz Rusije, preko Bjelorusije i Poljske proteže sve do Njemačke. Tako je tijekom cijelog dana 5. kolovoza njemački plinski transportni sustav na ulazu dobio oko