Cijena rata u Afganistanu

Nakon što je Biden najavio povlačenje trupa iz Afganistana, javnost i analitičari razmatraju posljedice rata.

NATO invazija na Afganistan koštala je vrtoglavih 2,26 bilijarde dolara. Još veća cijena su 241 tisuće izgubljenih života na svim uključenim stranama. Rezultati su to opsežnog istraživanja Watson instituta sveučilišta Brown o posljedicama dvadesetogodišnje “borbe protiv terorizma” na tlu Afganistana i Pakistana.

Najviše trupa tamo je boravilo 2010. i 2011.- više od 100 tisuća. Logistika, obavještajne usluge, transport, odjeća, oružje, hrana i skrb za ranjenje tijekom 20 godina na drugom kraju svijeta koštaju zbilja puno. Skoro 300 milijardi do sada je koštala skrb za veterane i invalide rata. Skoro 90 milijardi je cijena “uvježbavanja” i podizanja “samostalne” afganistanske policije.

Zbilja poražavajuća statistika jest da civili čine 71 tisuću od 241 tisuće umrlih. Skoro svi u Afganistanci i Pakistanci. Ubijeno je i 51 tisuću boraca protiv SAD-a. Osim civila, najveći je broj poginulih afganistanskih policajaca i vojnika koji su se borili na strani NATO-a, njih skoro 70 tisuća. Najmanje su ginuli ljudi koji su na zahvaćeno područje došli ratovati iz drugih zemalja: vojnici SAD-a: 2400, poginulih “plaćenika” je 3900, a poginulih vojnika ostalih NATO članica je 1100.

Dok neki političari zapada razmišljaju: “ovaj rat je preskup da bi sada odustali”, drugi se raduju povlačenju jer je rat preskup da bi se nastavio. Kolika je zbilja cijena rata?

Komentari

komentar





You may also like