Cijena sirove nafte danas je najviša u zadnjih 7 godina

Cijene nafte dosegnule su jutros najvišu razinu od 2014. usred zabrinutosti da bi ruske opskrbe Europi mogle biti prekinute zbog sankcija ako napetosti s Ukrajinom eskaliraju. “Fjučersi” nafte londonskog Brenta bili su jutros na 95.67 dolara po barelu. Sirova nafta West Texas Intermediate (WTI) iznosila je  94,39 dolara po barelu, prenosi RT.

Cijena na obje burze narasla je uslijed prošlotjednih tvrdnji Washingtona o napadu Rusije na Ukrajinu, za koji se predviđa da će se dogoditi kasnije ovog tjedna. Prema jučerašnjim izjavama američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana za CNN, Rusija bi mogla napasti Ukrajinu “svakog dana”. Takva bi eskalacija odmah mogla gurnuti cijene nafte iznad praga od 100 dolara po barelu, kažu stručnjaci.

“Ako se dogodi kretanje trupa, nafta na Brentu vjerojatno ide iznad 100 dolara. Cijene nafte ostat će iznimno promjenjive i osjetljive na vijesti u vezi sa situacijom u Ukrajini”, rekao je analitičar OANDA Edward Moya za Reuters. Dodatni razlog rasta cijena s poteškoće u pokušaju povećanja proizvodnje s kojima se suočavaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici (OPEC+). Prošle godine grupa je odlučila postupno povećati proizvodnju nafte uz mjesečni porast od 400 000 barela pod danu (bpd) do ožujka, ali mnogi proizvođači iz OPEC-a ne uspijevaju crpiti još više sirove nafte. Mnoge članice OPEC-a imaju vlastite tehnološke ili unutarnjopolitičke probleme. Međunarodna energetska agencija priopćila je da je proizvodnja nafte kod OPEC+ u siječnju bila 900 000 bpd manja od cilja, dok je JP Morgan procijenio da je samo kod OPEC manja za 1,2 milijuna bpd od zacrtanih kvota. “Sedam članica OPEC-10 nije uspjelo ispuniti povećanje kvota u mjesecu, a najveći manjak pokazao je Irak”, rekli su analitičari JP Morgana u analizi 11. veljače, predviđajući da će cijene nafte u jednom momentu premašiti 125 dolara po barelu.

Komentari

komentar

You may also like