Cijene nafte na tromjesečnom maksimumu

Cijene nafte u petak su porasle i dostigle tromjesečni maksimum temeljem pozitivnih ekonomskih pokazatelja i optimizma vezano oko američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Cijena fjučersa za naftu sorte Brent u ožujku iduće godine porasla je za 0,3 % i sada iznosi 66,95 dolara za barel. Cijena jeftinije nafte WTI s isporukama u veljači iduće godine povećala se isto tako za 0,3% i iznosi 61,89 dolara za barel.

Aktivnost tržišnih sudionika ostaje snižena u ovom blagdanskom razdoblju.

Podsjećamo: prema podacima kineskog Ureda za statistiku, dobit kineske industrije u studenom opet je počela rasti, demonstrirajući maksimalne pokazatelje rasta u posljednjih 8 mjeseci. Rast je zabilježen po prvi put nakon tri mjeseca sniženja.

Investitori očekuju početkom siječnja iduće godine potpisivanje tzv. prve faze trgovinskog sporazuma između Kine i SAD-a, dogovorene početkom prosinca. Očekuje se kako će slabljenje trgovinskih napetosti poboljšati perspektive za gospodarski rast i održati potražnju za energentima.

Danas, nešto kasnije, bit će objavljeni i podaci o američkim rezervama nafte od strane agencije za energetiku (EIA) američkog Ministarstva energetike. Pojedini analitičari smatraju kako će oni pokazati povećanje rezervi benzina u prošlom tjednu.





U 2019. godini cijena nafte Brent porasla je više nego za četvrtinu, a cijena nafte WTI za oko 35%.

Komentari

komentar





You may also like