Cijene nafte nisu skočile, unatoč krizi u svezi Katara

Unatoč eskalaciji krize u odnosima između Saudijske Arabije i Katara, jučerašnje cijene nafte na svjetskom tržištu nisu skočile. Cijena nafte bila je nešto niža od 50 dolara za barel. Međutim, takav razvoj stanja i prekid diplomatskih odnosa između dviju zemalja negativno utječe na napore članica OPEC-a za smanjivanje viška nafte na tržištu, izvjestio je Reuters.

Kuvajtski ministar za naftu Isam al-Marzuk, priopćio je kako je Katar privržen sporazumu OPEC-a glede ograničenja proizvodnje nafte. U svom intervjuu za kuvajtsku agenciju KUNA, ministar je izjavio kako je Doha ispunila svoje obveze.

Jučer se fjučersima nafte tipa Brent trgovalo po cijeni od 49,14 dolara za barel, što je za 0,63% niže u odnosu na prethodni dan. Američkom naftom tipa WTI trgovalo se po cijeni od 47,21 dolar za barel, što je pad od 0,4%.

Podsjećamo, 25. svibnja, u Beču su se članice OPEC-a i države najveći proizvođači nafte izvan tog kartela dogovorile o produljenju smanjivanja proizvodnje do kraja ožujka 2018. godine. Prethodno šestmjesečno ograničenje ističe u ovom mjesecu.

Osim prekjučerašnjeg prekida diplomatskih odnosa s Katarom od strane Saudijske Arabije, UAE, Bahreina i Egipta, na pad cijena nafte utjecao je i porast njezine proizvodnje u SAD-u. Proizvodnja  je, u odnosu na sredinu 2016. godine, porasla za 10% i dosegnula razinu od 9,34 milijuna barela dnevno.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like