Cijene nafte opet padaju

U ponedjeljak, 26. srpnja, došlo je do novog pada cijena nafte na svjetskim tržištima.

Fjučersi sjevernomorske nafte Brent za mjesec rujan pojeftinili su na londonskoj burzi ICE Futures za 0,42 dolara (-0,57%) i iznose 73,68 dolara po barelu. U prošli petak sorta Brent porasla je za 0,31 dolar (+ 0,42%) i iznosila 74,1 dolar po barelu.

Rujanski terminski ugovori za jeftiniju američku WTI sortu pojeftinili su na New York Mercantile Exchange (NYMEX) za 0,46 USD (-0,64%) i iznose 71,61 dolar po barelu. U petak su bili porasli za 0,16 dolara (+ 0,22%) i iznosili 72,07 dolara po barelu.

Panika zbog brzog širenja delta soja koronavirusa Covid-19 završila je sredinom prošlog tjedna, a trgovci su vjerovali kako ubrzanje cijepljenja smanjuje vjerojatnost uvođenja novih restriktivnih mjera. Međutim, današnji pokazatelji mogli značiti kako ta zabrinutost još uvijek nije prestala.

Svako uvođenje novih restriktivnih mjera znači dodatan udarac na gospodarstvo bilo koje zemlje, a time i na potražnju za naftom zbog čega dolazi do pada njezinih cijene uslijed bržeg nagomilavanja zaliha.

Međutim ovo sadašnje kretanje naftnih cijena na razini većoj od 70 dolara neusporedivo je bolje za proizvođače nego je to bio slučaj u proljeće i čitavu prošlu godinu, kada su oboreni svi povijesni rekordi u smislu niskih cijena. Bilo je trenutaka i da su cijene nafte na američkom tržištu imale čak i negativan predznak što je bio scenarij ravan znanstvenoj fantastici gledano iz pred-pandemijskog  razdoblja.





 

Komentari

komentar





You may also like