Cijene nafte padaju nakon što je Kina smanjila uvozne kvote

Cijene nafte danas su pale nakon što je Kina, najveći svjetski uvoznik sirove nafte, smanjila predviđena izdvajanja za uvoz sirove nafte za 2022. Kina je tim potezom umanjila značaj američkih predviđanja da će potražnja za ovom sirovinom značajno rasti iduće godine, prenosi Reuters.

“Fjučersi” na naftu Brent pali su za 52 centa, ili 0,7%, na 78,71 američkih dolara po barelu u 10:22 GMT. “Fjučers” sirove nafte West Texas Intermediate (WTI) pao je 59 centi, ili 0,8%, na 75,97 dolara po barelu nakon šest uzastopnih sesija rasta. Cijene nafte počele su padati nakon perioda rasta nakon što je Kina, najveći svjetski uvoznik sirove nafte, snizila prvu seriju uvoznih kvota za 2022., mahom neovisnim rafinerijama za 11%. 

Globalne cijene nafte oporavile su se za između 50% i 60% u 2021., budući da se potražnja za gorivom vratila na gotovo razinu prije pandemije, iako je pala proizvodnja od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i njezinih saveznika (OPEC+). Podaci Uprave za energetske informacije u srijedu pokazuju da su američke zalihe sirove nafte pale za 3,6 milijuna barela u tjednu prije 24. prosinca, što je više nego što su analitičari očekivali. Također, zalihe benzina i destilata također su pale, u odnosu na prognoze analitičara, što ukazuje da je potražnja i dalje jaka unatoč rekordnim slučajevima širenja virusa u Sjedinjenim Državama.

OPEC+ će se sastati 4. siječnja kako bi odlučili hoće li nastaviti povećavati proizvodnju u veljači. Kralj Saudijske Arabije Salman rekao je u srijedu da je sporazum o proizvodnji OPEC+ potreban za stabilnost tržišta nafte i da se proizvođači moraju pridržavati pakta.

Komentari

komentar

You may also like