Cijene nafte pale zbog moguće obnove isporuka iz Libije

Cijene nafte jutros su pale zbog smanjenih nada u brzi oporavak potražnje ali i zbog očekivanja povećanja ponude nafte nakon što je libijska Nacionalna naftna tvrtka (NOC) odaslala signale o napretku u pregovorima o obnovi izvoza „crnog zlata“ iz te sjevernoafričke zemlje. Naime, NOC je u ponedjeljak priopćila kako je zabilježila napredak u pregovorima sa susjednim zemljama o ukidanju blokade i obnovi prodaje goriva na svjetskom tržištu.

Rujanski naftni fjučersi za sortu Brent jutros su se snizili za 0,3% i iznose 41,69 dolara za barel. Manje aktivni kolovoški ugovor za tu naftu, koji istječe u utorak, smanjio se za 0,46% i iznosi 41,52 dolara za barel. Fjučersi američke nafte WTI pali su za 0,45% i iznose 39,52 dolara za barel nakon prethodnog rasta od 3%, zabilježenog u prošli ponedjeljak.

Taj početni optimizam bio je rezultat dobrih pokazatelja o prodaji nekretnina u SAD-u, što je budilo nadu u rast potražnje za naftom vezano uz oporavak zemlje od koronakrize. Međutim, nada je trajala kratko s obzirom kako zaraza Covidom-19 nastavlja rast u južnim i jugo-zapadnim saveznim državama SAD-a. Sada se još iščekuju podaci o američkim naftnim rezervama koje će Američki institut za naftu objaviti tijekom današnjega dana, a američka Agencija za energiju (EIA) u srijedu, 1. lipnja.

Analitičari očekuju kako su se zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna smanjile za rekordnu razinu, a zalihe benzina padaju već treći tjedan za redom. Investitori sada prate, može li Libija, koja je sposobna proizvoditi oko 1% svjetskih ponuda nafte, obnoviti svoj izvoz, obustavljen od siječnja ove godine zbog ratnih sukoba u toj zemlji.

 

Komentari

komentar





You may also like