Cijene plina u Aziji naglo porasle

O rastu cijena plina na azijskom tržištu nedavno smo već izvješćivali (vidi poveznicu ispod teksta), a uzrok je hladno vrijeme kao i brzi oporavak kineskog gospodarstva zbog čega zalihe plina u toj zemlji ne prate mogućnost njegove nabave. Međutim rast cijena „plavog energenta“ na tom se tržištu i dalje se nastavlja, a probleme sve više osjećaju i Japan i Južna Koreja.

Tako su spot cijene plina u Aziji premašile granicu od 1000 dolara za tisuću kubičnih metara. Regija je hladnija od očekivanog i opskrba LNG-om je ograničena. Zbog svega toga intenzivirala se i plovidba ruskih LNG tankera s arktičkih nalazišta na terminalu Yamal LNG. Dva tankera za Yamal LNG prvi su put zimi otputovali u Kinu kraćim sjevernim morskim putem, a trebali bi stići krajem siječnja.

U ponedjeljak, 11. siječnja, spot cijene plina u Aziji prvi su put u povijesti prešle psihološku granicu od 1000 dolara za tisuću kubičnih metara.

Stefan Stapzhinski, dopisnik Bloomberga iz Singapura na svom je tvitu objavio:

“Hladnije vrijeme nego što se očekivalo povećalo je potražnju za plinom u Japanu, Kini i Južnoj Koreji, koji su najveći potrošači goriva. Situaciju pogoršava činjenica da su sada dostupne ograničene količine i da će krajnji korisnici morati platiti značajan iznos.“ Prema njegovom mišljenju, japanski proizvođači morat će ograničiti rad plinskih elektrana kako bi zadržali postojeće količine.

Vodeći Bloombergov dopisnik za energiju, Javier Blas, navodi kako su cijene porasle 32% u samo nekoliko dana. A dobavljači sada nude plin za Japan po ludim cijenama. Na primjer, trgovac Trafigura dao je ponudu za isporuku LNG-a u siječnju po cijeni od 1278 dolara za tisuću m3.





„Japan je treća najveća ekonomija na svijetu, a Tokio će se potruditi da svjetla ostanu upaljena ”, rekao je Javier Blas.

U međuvremenu je ruski Yamal LNG prvi put zimi poslao tankere tzv. ledene klase Arc7 s ukapljenim plinom u Kinu ne preko Europe, već kraćom rutom – Sjevernim morskim putom. Prema navigacijskom portalu Vesselfinder, LNG tankeri Nikolaj Evgenov i Christophe de Margerie napustili su luku Sabetta (na yamalskom terminalu) 4. i 5. siječnja i trebali bi stići u Dalian i Tianjin u Kini 26. i 28. siječnja.

 





Visoke cijene LNG plina na azijskom tržištu prijete zemljama bez plinovoda

 

 

Komentari

komentar

You may also like