Cijene plina u Europi ovoga tjedna porasle za 60%: Gazprom prepolovio isporuku Italiji

Cijene prirodnog plina u Europi krenule su prema najvećem tjednom porastu otkako je Rusija započela svoj rat s Ukrajinom. Duboko smanjenje opskrbe Moskve odjekuje cijelom regijom, piše Bloomberg.

Referentni termini su porasli za čak 8,4%, čime je ovotjedni porast iznosio oko 60%. Italija će u petak dobiti samo polovicu onoga što je zatraženo od Gazproma, u usporedbi s oko dvije trećine prethodnog dana. Smanjenje je pogodilo neke od najvećih potrošača na udaru za regiju koja se već bori s rastućom inflacijom i slabim rastom.

Talijanski naftni div Eni izjavio je u petak da je ruska državna plinska tvrtka Gazprom u petak pristala isporučiti samo polovicu od traženih 63 milijuna kubičnih metara plina dnevno. Prema Gazpromu, smanjenje nije povezano s krizom u Ukrajini, već s problemima na kompresijskoj postaji Portovaya Gazprom u blizini ruskog grada Vyborga, odakle dolazi plin. Isporuke plina već su bile smanjivane ovaj tjedan i to u srijedu za 15 posto, a u četvrtak za 35 posto. Rusija je proteklih tjedana prekinula ili smanjila isporuke plina za nekoliko europskih zemalja usred sporova zbog sankcija koje je zapad nametnuo Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. Njemačkoj su isporuke smanjene za 60 posto ovaj tjedan preko plinovoda Sjeverni tok u Baltičkom moru.

Francuski plinski operater GRTgaz otkrio je u petak da Francuska više ne prima plin iz Rusije iz smjera Njemačke, izvještava Baha News. Isporuka je prekinuta 15. lipnja, navode iz tvrtke. GRTgaz je uvjeravao da Francuska neće imati poteškoća u zadovoljavanju potreba potrošača tijekom ljeta, ističući da se povećao protok plina iz Španjolske. Trenutne razine skladištenja plina u Francuskoj iznose 56%, u usporedbi s uobičajenih 50% u isto doba godine. “Međutim, pravilno punjenje francuskih skladišnih objekata u iščekivanju sljedeće zime mora ostati prioritet za sve otpremnike i dionike”, navode iz tvrtke.

Cijene energenata znatno su porasle zbog smanjenja dotoka ruskog plina Europi, a brojni analitičari strahuju da bi Rusija mogla potpuno zatvoriti dotok kako bi izvela taktički pritisak na Europu. Povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni upozorio je u četvrtak da bi stari kontinent mogao ući u recesiju u slučaju prekida isporuke plina iz Rusije.

 





 

Komentari

komentar





You may also like