Cijene plina u Europi padaju nakon objava o povlačenju ruske vojske

Europske cijene prirodnog padaju nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da podupire diplomatsko rješenje oko Ukrajine i nakon najave ruskog ministarstva o povlačenju dijela vojske, prenosi Bloomberg.

Putin je u utorak rekao da se nada da će pregovori riješiti ukrajinsku krizu. Ponovio je to nakon sastanka s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Kretanja cijena na globalnim tržištima pratilo je svaku vijesti i informaciju u vezi situacije oko Ukrajine. Geopolitička zbivanja utjecala su na cijene nafte, plina, metala i  vrijednosti dionica tvrtki. Cijene plina pomno prate protok ruskog plina u Europu. Rusija je mjesecima ograničavala dotok plina u Europu, tvrde zapadni mediji. S druge strane, Moskva tvrdi da je slala onoliko koliko zahtijevaju kupci. Putin je u utorak rekao Scholzu da Moskva ostaje pouzdan dobavljač energije. Blaži vremenski uvjeti i sve veći dotok ukapljenog LNG plina pomogli su u ublažavanju napetosti na tržištu posljednjih tjedana. Referentne europske cijene plina pale su za čak 9.1% od studenog. Jučer, nakon najave o povlačenju ruske vojke u baze, cijena je pala za čak 12% u odnosu na sredinu studenog prošle godine na amsterdamskoj burzi TTF. Ipak, dotok ruskog plina koji ulazi u Slovačku kroz Ukrajinu ponovno je pao u srijedu, nakon kratkog oporavka. Protok kroz plinovod Yamal-Europa zaustavljen je više od osam tjedana, a ruski Gazprom tvrdi da je razlog taj što kupci iz Europe nisu naručili plin.

Ipak, zapadni dužnosnici i dalje su oprezni oko najava o deeskalaciji krize. Američki predsjednik Joe Biden rekao je da je moguće da će Rusija napasti Ukrajinu jer njezine trupe ostaju u “prijetećem položaju”, ali da se diplomacija treba nastaviti. Moskva je više puta zanijekala da planira invaziju na susjednu zemlju. 

Komentari

komentar

You may also like