Cijene plina u Europi ruše rekorde

Cijene plina u Europi nastavile su rasti što nije ni malo optimistično s obzirom na u zimu i neobično hladno proljeće koji su gotovo u potpunosti ispraznili europska skladišta. Njih će trebati popuniti i to vrlo brzo. Ljeto je počelo, sezona grijanja nije daleko. Europi je plin itekako nužan i za industriju i za proizvodnju električne energije. Trenutačne cijene niže su samo u odnosu na 2008. godinu, kada je ruski plin na njemačkoj granici koštao 568 dolara za tisuću m3.

Prema navodima Bloombergovog komentatora za pitanja energetike Stephena Stapzinskog, objavljenim na njegovom twitteru, cijene plina u Europi oborile su novi rekord.

„Buduće isporuke na burzi TTF porasle su na 36 eura po MW (gotovo 450 dolara za tisuću kubičnih metara). Razlozi su rekordni troškovi za emisije CO2 pri korištenju ugljena u elektranama; male zalihe u skladištima; nedovoljne opskrbe plinom iz Rusije za tržište; poremećaji u Norveškoj i kupnja cjelokupnog LNG-a od strane Azije i Južne Amerike.”

“Europa i Velika Britanija trebaju uvoziti LNG i cijene zato rastu. Ovo je globalna cjenovna utrka, a ne samo europska”, izjavio je za Bloomberg Bjarne Schildrop, glavni analitičar u SEB AB.

Upravo o velikom rastu cijena ukapljenog plina u Aziji i žurbi proizvođača LNG-a da zasite tamošnje tržište pisali smo u našem jučerašnjem energetskom izvješću pod naslovom „Rast cijena LNG plina u Aziji obara sezonske rekorde“.

Kako su se povećali troškovi proizvodnje električne energije iz ugljena i plina, povećali su se i veleprodajni troškovi električne energije u Europi. U Njemačkoj se spot cijena gotovo udvostručila od ožujka – na 70 eura po MW. „Ovo je šok za mnoge tvrtke, posebno male i srednje tvrtke. Cijena električne energije… će negdje tijekom godine porasti za 75%”, izjavio je Wolfgang Hahn, izvršni direktor ECG Energie Consulting, u njemačkom mediju Handelsblatt.
Pojedini analitičari za ovo stanje u Europi krive Gazprom koji odbija kupiti dodatni ukrajinski tranzit po najvišim carinama i povećati izvoz. Međutim Gazprom navodi kako ispunjava sve ugovorne obveze oko tranzita kroz Ukrajinu, a da će dodatne prijave biti zadovoljene nakon pokretanja plinovoda Sjeverni tok 2, što bi se moglo dogoditi u rujnu ove godine.

Štoviše, u prvih šest mjeseci ove godine Gazprom je povećao izvoz plina za četvrtinu. Pokretanjem plinovoda Sjeverni tok 2, tvrtka će, tvrde njezini čelnici, postaviti novi povijesni rekord. U razdoblju siječanj-lipanj Gazprom je izvezao 99,9 milijardi kubnih metara plina. To je 20,4 milijarde više nego lani. 

„Konkretno, u prvoj polovici ove godine Gazprom je povećao opskrbu plinom Turskoj (za 209,3%), Njemačkoj (za 43,4%), Italiji (za 14,1%), Francuskoj (za 15,1%), Rumunjskoj (za 264% ), Poljskoj (za 18,6%), Bugarskoj (za 42,6%), Srbiji (za 103%) i Grčkoj (za 24%) ”, navodi se u priopćenju tvrtke.

Kada smo već kod Gazproma, koji osigurava oko 35% ukupnih potreba EU za prirodnim plinom, treba reći kako je 28. lipnja s radom ponovo počeo ruski plinovod Turski tok nakon završetka predviđenog remonta koji je okončan prije navedenog roka. Međutim, taj plinovod kroz svoju drugu cijev (prva je namijenjena isključivo turskom tržištu) za sada plin isporučuje samo pojedinim zemljama Jugoistočne Europe tj. Balkanskog poluotoka: Bugarskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Rumunjskoj, dok bi veća opskrba plinom iz Turskog toka trebala početi 1. listopada, kada će biti pokrenut interkonektor na granici između Srbije i Mađarske. Naime Mađarska računa na velike količine ruskog plina upravo iz tog plinovoda.

Zbog ograničenog pristupa plinu iz Turskog toka za ostali dio Europe, njegovo ponovno pokretanje ni na koji način nije utjecalo na tamošnje tržište čije su cijene plina nastavile rasti.

Što se tiče aktualnih isporuka dobavljača LNG plina jučer smo izvijestili o tankerima s ruskim arktičkim plinom iz terminala Yamal-LNG koji Sjevernim morskim putom plove prema Japanu u smjeru istoka i u smjeru zapada prema Europi i dalje za azijsko tržište. Što se tiče američkih dobavljača, njihovi tankeri sada plin prodaju Južnoj Americi i Aziji čija im tržišta nude veće cijene. Prema RNB Energy, 20 prijevoznika ukapljenog plina napustilo je Sjedinjene Države prošlog tjedna. Njih čak 11 otišlo je u Aziju, a svega 2 u Europu, u Južnu Ameriku 1, a put njih pet još uvijek nije poznat.
Komentari

komentar

You may also like