Cijene zlata obaraju rekorde! Raste potražnja za plemenitim metalima

Nešto se čudno događa: cijene zlata neprekidno rastu još od početka pandemije koronavirusa Covid-19, a već drugi dan za redom obaraju se i cjenovni rekordi. Prema navodima analitičara, poput onih iz Morgan Stanley Asia i Deutsche Bank, potražnja za zlatom će i dalje rasti, a prema mišljenju potonje banke, očekuje se i otkazivanje investitora od dolara.

Poput zlata, raste cijena i srebra, a analitičari predviđaju rast njegove cijene za najmanje 20% do kraja ove godine.

Razlog ovomu je sve snažniji sukob između SAD-a i Kine u uvjetima pandemije koronavirusa, koja sve snažnije zahvaća i treću važnu svjetsku zemlju – Indiju, zbog čega investitori nastoje zaštititi svoja ulaganja u slučaju daljnjeg jačanja krize.

U četvrtak, ujutro, 23. srpnja, cijena zlata previsila je 1870 dolara za uncu, nakon što su Kina i SAD razmijenile prijetnje oko međusobnog zatvaranja niza konzularnih predstavništava. Na njujorškoj burzi Comex cijena je narasla na 1878,95 dolara za uncu. Cijena srebra pala je na 23 dolara za uncu nakon rasta od dan ranije, kada je iznosila 23,42 dolara.

Cijene plemenitih metala ubrzale su rast nakon 21. srpnja i slabljenja tečaja dolara nakon utvrđivanja paketa financijske pomoći Europske unije državama eurozone u iznosu od 750 milijardi eura. Cijene su porasle na 9-ogodišnji maksimum, ali to još nije kraj. Investitori ulažu u skupocjene metale kroz ETF (Exchange Traded Funds) – inozemne burzovne investicijske fondove. Investicije u ETF s fizičkim osiguranjem srebra od početka godine porasle su za 35%, a zlata za 26%.

Prosječna cijena zlata, prema pojedinim analitičarima, u 2020.g. mogla bi porasti za više od 20%. Zlato su ubrzano počele kupovati sve važnije države svijeta, a od nedavno su im se u tome priključile i Sjedinjene Države.
 

Komentari

komentar

You may also like