Čile: U glavnom gradu nema dovoljno vode za sve stanovnike

Kako rekordna suša ulazi u svoju 13. godinu, Čile je najavio dosad neviđeni plan opskrbe vodom za glavni grad Santiago, grad od gotovo 6 milijuna stanovnika.

“Grad ne može živjeti bez vode”, rekao je Claudio Orrego, guverner gradske regije Santiago na konferenciji za novinare. “Nalazimo se u situaciji bez presedana u 491-godišnjoj povijesti Santiaga u kojoj se moramo pripremiti da nema dovoljno vode za sve koji ovdje žive.”

Plan sadrži četveroslojni sustav upozorenja koji ide od zelenog do crvenog i počinje s najavama javnih usluga, prelazi na ograničavanje pritiska vode i završava rotirajućim prekidima vode do 24 sata za oko 1,7 milijuna korisnika.

Sustav uzbunjivanja temelji se na kapacitetu rijeka Maipo i Mapocho, koje opskrbljuju glavni grad većinom vode i bilježe opadanje vodostaja kako se suša nastavlja.

Vlada procjenjuje da je dostupnost vode u zemlji pala za 10% do 37% tijekom posljednjih 30 godina i da bi mogla pasti za još 50% u sjevernom i središnjem Čileu do 2060. godine.

Nedostatak vode u rijekama, mjeren u litrama u sekundi, odredit će hoće li se rezovi događati svakih 12, šest ili četiri dana. U svakom slučaju, različito područje svaki dan bi se suočilo s smanjenjem vode.





“Ovo je prvi put u povijesti da Santiago ima plan opskrbe vodom zbog ozbiljnosti klimatskih promjena”, rekao je Orrego. “Važno je da građani shvate da su klimatske promjene tu da ostanu. Nije samo globalno, već je i lokalno.”

Područja koja se napajaju bunarskom vodom ili drugim izvorima osim dviju rijeka bit će izuzeta od usjeka, izvještava The Guradian.

Komentari

komentar





You may also like