Čileanci izglasali promjenu Pinochetovog ustava

Čileanci su u nedjelju velikom većinom glasali za novi ustav koji će zamijeniti ustav donesen za vladavine diktatora Augusta Pinocheta, na referendumu organiziranom godinu dana nakon velikih prosvjeda protiv nejednakosti u najbogatijoj južnoameričkoj zemlji.

Nakon prebrojenih 69,81 posto glasova, za novi ustav je glasalo 78, 01 posto birača, dok mu se protivi 21, 99 posto birača.

Konzervativni predsjednik Sebastian Pinera pozvao je u televizijskom nastupu na “jedinstvo” u pripremi “novog ustava”.

“Sve dosad ustav nas je dijelio. Od danas svi moramo raditi na tome da novi ustav bude jamac jedinstva, stabilnosti i budućnosti”, rekao je predsjednik.

Tisuće oduševljenih građana okupilo u središtu čileanske prijestolnice Santiaga, na Talijanskom trgu, kako bi proslavili “pobjedu”, izvijestili su novinari agencije France Presse.

Prije točno godinu dana u prosvjedima protiv nejednakosti nastao je zaokret kada se na tom trgu, prozvanom Trg dostojanstva, okupilo 1,2 milijuna ljudi.





Jedan od zahtjeva prosvjednika bila je zamjena ustava naslijeđenog iz vremena diktature Augusta Pinocheta (1973.-1990.).

Postojeći ustav uvelike ograničava djelovanje države i promiče privatnu djelatnost na svim poljima, osobito u školstvu, zdravstvu i u mirovinskom sustavu, što je naslijeđe Pinochetove liberalne ekonomske politike.

Komentari

komentar





You may also like