Čime Saudijska Arabija može uzvratiti SAD-u u slučaju uvođenja sankcija?

Kako se zaoštrava kriza između SAD-a i Saudijske Arabije nakon ubojstva novinara Washington Posta i velikog kritičara saudijskog režima Jamala Khashoggija, rastu i kalkulacije o tome, što koja od zemalja može poduzeti u svoju zaštitu, preciznije, u korist štete one druge strane.

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump prije dva dana obećao je „oštro kazniti“ Rijad ukoliko se utvrdi njegova krivnja za navedeni događaj koji je uznemirio svjetsku javnost i medije.

Međutim, Saudijska Arabija odbacuje svoju umješanost u to nedjelo i otvoreno izražava oštro protivljenje bilo kakvim sankcijama protiv svoje države, a u protivnom, prijeti vlastitim protumjerama. A kakve one mogu biti i je li samo nafta i utjecaj na svjetsko naftno tržište „as“ u rukavu Rijada, pokušali smo odgovoriti niže u tekstu:

Analitičari smatraju kako Rijad na raspolaganju ima najmanje dva snažna „oružja“. Ali treba ipak početi s naftom, jer, ukoliko žele, Saudijci njezinu cijenu mogu bez teškoća podignuti iznad 100, pa čak i do 200 dolara za barel, što može nanijeti ozbiljan udarac po američkom gospodarstvu (naravno, i ukupnom svjetskom).

Ostale varijante također mogu biti ubojite po SAD. Saudijska Arabija njihov je najveći kupac naoružanja, a ukoliko to poželi, može se bez problema odlučiti za druge izvoznike oružja i vojne opreme, poput EU, Kine i Rusije. Novčani iznosi koji su pri tom u igri su golemi, i zato je teško vjerovati kako će se Washington odlučiti na takav razvoj scenarija.
Gotovo je sigurno zato predsjednik SAD-a Donald Trump na početku izbijanja ove krize i bio tako suzdržan, pa čak, politički gledano, i vrlo netaktičan u svojim izjavama kojima je u ime biznisa izražavao svoju spremnost na suprostavljanje sankcijama protiv režima u Rijadu. On vrlo dobro zna kako bi američku ulogu u Saudijskoj Arabiji rado preuzeli drugi globalni igrači, od EU, preko Rusije do Kine, a to si SAD ne mogu dozvoliti.

Slijedeća varijanta na koju se, u slučaju nužde, može odlučiti vlada u Rijadu je ona drastična i krajnja, ali teoretski itekako ostvariva. Saudijska Arabija je vlasnik velikog dijela američkih državnih obveznica i, ukoliko to poželi, može početi njihovu rasprodaju. U 2014.g. Saudijci su, praktički, neprestano kupovali američke obveznice i samo u jednom kraćem vremenu, kada su pale cijene nafte, bili su ih primorani prodavati.

Osim toga, posljednjih godina, kada su Japan, Rusija i Kina prodavali američke obveznice, Saudijci su, obratno, pojačano kupovali američki državni dug.

Mogu li Saudijci promijeniti svoju taktiku i odustati od kupnje američkih obveznica, ili ih čak početi prodavati? Naravno da mogu, poglavito učitavajući svjetske trendove, prema kojima se sve više važnih i snažnih država nastoji izvući iz američke financijske i monetarne (dolarske) ovisnosti, pa čak i najavljuju pokretanje novih, nezavisnih platnih sustava umjesto SWIFT-a. Svijet se ubrzano mijenja, a pri tom Rijad, koji ima ambiciozne planove za pozicioniranje Saudijske Arabije na budućoj globalnoj pozornici (a za to ima dovoljno resursa), teško može pristati na ucjene i kažnjavanja s bilo koje strane oni dolazili. Jer alternativa je više nego ikad. A to što se radi o rigidnom režimu, koji se brutalnim metodama obračunava sa svojim unutarnjim (i vanjskim, npr. Jemen) neistomišljenicima i protivnicima, koga briga. Dok Rijad ima novca nitko mu ništa ne može. To samo govori o tome na kakvim je temeljima ustrojen današnji svijet i koliko u stvarnosti znače pusta zaklinjanja u demokraciju i  ljudska prava i slobode.
 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like