“Cinična zamka”: Kijev odbacio poziv ruskog patrijarha na prekid vatre za pravoslavni Božić

Ukrajina je odbacila poziv Kirila, patrijarha Ruske pravoslavne Crkve, na primirje između Rusa i Ukrajinaca za pravoslavni Božić, javlja dpa.

“To je cinična zamka i element propagande”, napisao je u četvrtak na Twitteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak. Ruska pravoslavna Crkva djeluje kao “ratni propagandist”, rekao je. Podoljak je optužio moskovskog patrijarha da poziva na genocid nad Ukrajincima.

Kirill je pozvao u četvrtak obje strane na prekid vatre u onome što je nazvao “unutarnjim sukobom”. “Ja, Kiril, patrijarh Moskve i cijele Rusije, apeliram na sve strane uključene u sukob da prekinu vatru i uspostave božićno primirje od 6. siječnja u 12 sati do 7. siječnja u 24 sata kako bi pravoslavci mogli prisustvovati bogoslužju na Badnjak i Božić“, kazao je. Pravoslavni kršćani, uključujući one koji žive u Rusiji i Ukrajini, slave Božić 7. siječnja.

Rusija, koja je napala susjednu državu krajem veljače i anektirala poluotok Krim 2014., sada ima pod kontrolom oko 18 posto ukrajinskog teritorija.

Ruski patrijarh Kiril poziva na prekid vatre u Ukrajini za pravoslavni Božić

Komentari

komentar

You may also like