Ciparski Turci odbacuju federalni model za rješenje ciparskog pitanja

Predsjednik samoproglašene Turske Republike Sjeverni Cipar (TRNC) Ersin Tatar izjavio  je kako je suverenitet ključno pravo za ciparske Turke, objavio je u utorak, 5. listopada, turski medij Daily Sabah.

Jučer je Tatar na Sveučilištu Anadolu, u središnjoj turskoj regiji Eskisehir, održao predavanje o povijesti turske nazočnosti na Cipru. U svom je predavanju čelnik ciparskih Turaka izjavio kako se već dugi niz godina Cipar pokušava “pretvoriti u grčki otok“, te dodao slijedeće:

Željeli smo postojati, živjeti zajedno na ovom otoku. Uvijek smo prepoznavali da su i oni (ciparski Grci) također vrijedni, ali, nažalost, nismo dobili isto razumijevanje s njihove strane … Kažu kako će nakon sklapanja saveznog (federalnog) sporazuma ciparski Turci biti ravnopravni, ali ne mislim da će doći do neke vrste ravnopravnosti, budući da čak niti ne pristaju na rotaciju predsjednika (između ciparskih Turaka i ciparskih Grka) … Dakle, sporazum na saveznoj osnovi u kratkom vremenu učinit će nas manjinom, a kasnije uništiti, a povlačenjem Turske s otoka (ostavit će nas s) nula vojnika, nula jamaca …

Čelnik ciparskih Turaka naglasio je da se TRNC “suočava s takvim mentalitetom, sebičnošću i odvažnošću, što će nas vratiti u razdoblje prije 1974. pa čak i 1960. godine. Odnosno, takvom (saveznom sporazumu) ne možemo reći da” … Napori da se Turska istisne iz regije bili su dio plana da se ona pretvori u “grčko jezero“, izjavio je vođa ciparskih Turaka, kojemu je na spomenutom sveučilištu istom prigodom dodijeljen i počasni doktorat.

Ovdje je zanimljivo, za usporedbu, podsjetiti kako se bošnjački politički predstavnici (koji se često vole pozivati na Tursku i njenu politiku) po pitanju BiH uporno zalažu za model građanske države iako je to po ostala dva konstitutivna naroda – Hrvate i Srbe, potpuno neprihvatljivo jer znači čistu dominaciju većinskog naroda nad ostalima. Naravno, pritom neće kazati kako Ankara svesrdno podupire navedene stavove ciparskih Turaka, ne želeći da ih Grci svedu na nacionalnu manjinu s perspektivom izumiranja.

 
Komentari

komentar

You may also like