Civili se evakuliraju iz čeličane Azovstal pod okriljem UN-a

Pedesetak ukrajinskih civila evakuirano je iz uništene čeličane u Mariupolju, nakon što je pod okriljem UN-a i Crvenog križa postignut dogovor o ublažavanju agonije stanovnika u toj najgoroj opsadi u dosadašnjem tijeku ukrajinsko-ruskog rata, piše Reuters.

Rusija i Ukrajina su proteklih tjedana više puta neuspješno pregovarali o evakuaciji civila, svaljujući jedna na drugu odgovornost za neuspjeh.

Međutim, u danas je više od 50 civila stiglo u privremeni prihvatni centar pod ruskom kontrolom nakon što su izašli iz Mariupolja, prenio je Reutersov fotograf. Predsjednik Zelenski je nešto prije 17 sati na Twitteru objavio da je prva grupa od 100 civila napustila čeličanu i da će evakuirani sutra stići u Zaporižje pod ukrajinskom kontrolom.

Civili su autobusima stigli u selo Bezimene, tridesetak kilometara istočno od Mariupolja. Tamo su postavljeni plavi šatori uz konvoj UN-ovih i ruskih vojnih vozila. Nakon toga je glasnogovornik UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova potvrdio da je “operacija sigurnog prolaza” započela u subotu i da još traje te da se koordinira s Međunarodnim odborom Crvenog križa, Rusijom i Ukrajinom. Istaknuo je da ne može dati druge detalje kako ne bi doveo u opasnost evakuirane i konvoj.

Rusko ministarstvo obrane je ranije u nedjelju objavilo sa su dvije skupine civila napustile područje oko čeličane Azovstal. Ministarstvo je priopćilo kako je ukupno 46 civila napustilo to područje te da su dobili hranu i sklonište.

Vjeruje se kako se u golemoj tvornici još nalaze stotine ukrajinskih vojnika i manji broj civila. S druge strane, ukrajinski dužnosnici su danas za BBC kazali da je unutra oko 1000 civila i više od 500 ranjenih vojnika.





Komentari

komentar

You may also like