Cjepivo razdora: slovački ministar zdravstva dao ostavku zbog skandala sa Sputnik-om V

Slovački ministar zdravstva Marek Krajci objavio je u četvrtak da podnosi ostavku kako bi smirio političku krizu  nastalu nakon narudžbi 2 milijuna doza ruskog cjepiva Sputnik V, za koju je prethodno izdao dozvolu.

Marek Krajci razriješen je dužnosti zbog neslaganja oko kupnje ruskog cjepiva Sputnik V u vladajućoj koaliciji, izjavio je slovački premijer Igor Matović.

Slovačka je 1. ožujka primila prvu seriju ruskog cjepiva što je izazvalo oštru reakciju čelnika desničarskih stranaka koje su dio vladajuće desene koalicije i koji su  pokušali natjerati premijera da podnese ostavku. Takve ideje nije podržala slovačka predsjednica Zuzana Chaputova. Tada su desničari postavili ultimatum: ili nastavak koalicijske suradnje, ili ostavka ministra zdravstva.

Premijer je zahtjev za ostavkom čelnika Ministarstva zdravstva nazvao apsurdnim, neljudskim i nemoralnim, kazavši kako se radi o premijeru koji je u vrijeme pandemije najviše radio. Krajci je postao “ritualna žrtva” neslaganja u vladajućoj koaliciji, kazao je premijer.

Slovačka, nakon Češke, ima najveću stopu smrtnosti od Covida-19 u EU. Kao i ostale zemlje članice suočena je s kašnjenjem isporuka prethodno ugovorenih cjepiva Zapadnih proizvođača, zbog čega je, poput Mađarske, i naručila dodatne količine Sputnika V.
 

 

 

Komentari

komentar

You may also like