Cjepivo Sputnik V u istraživanju britanske tvrtke pomelo konkurenciju

Iz „svijeta“ cjepiva protiv Covida-19 nikada ne manjka zanimljivih vijesti. Jedna od njih svakako je i ona o studiji britanske tvrtke YouGov, provedenoj nad 9.417 osoba u devet zemalja svijeta, koja je pokazala kako je Rusija postala najpouzdanija zemlja na svijetu kao proizvođač cjepiva, zahvaljujući upravo cjepivu protiv koronavirusa Covid-19, Sputnik V.

U smislu prepoznatljivosti, njega prepoznaje čak 7 od 10 ispitanika (74%). Na drugom je mjestu cjepivo Pfizer/BioNTech (69,2%), a na trećem AstraZeneca (59,7%).

Prema YouGov-u, 54% ispitanika smatra Rusiju državom proizvođačem cjepiva s najviše povjerenja, 53,9% dalo je prednost SAD-u, a 48,4% Velikoj Britaniji.

Što se tiče spremnosti na cijepljenje omjeri su nešto drukčiji. Naime, 33,2% ispitanika spremno se cijepiti spomenutim ruskim cjepivom, a 36,6% cjepivom Pfizer/BioNTech, dok se kineskim cjepivom SinoVac spremno cijepiti njih 26,5%.

Istraživanje je provedeno od 18. veljače do 3. ožujka u Indiji, Brazilu, Meksiku, Filipinima, Vijetnamu, Argentini, Alžiru, UAE i Srbiji. U tim zemljama živi više od 2 milijarde ljudi ili više od četvrtine ukupne svjetske populacije.

Iz istraživanja je vidljivom da u njega nisu bili uključeni ispitanici iz država-proizvođača spomenutih cjepiva, dakle SAD-a, Rusije, Kine i Velike Britanije, kao i onih iz EU koji koriste isključivo cjepiva zapadnih farmaceutskih tvrtki, uz pojedine iznimke poput Mađarske i Slovačke. Vjerojatno zato što bi rezultati istraživanja u tim zemljama bili predvidljivi.





Ista vijest objavljena je i na Twitteru.

 

Komentari

komentar

You may also like