Članice NATO-a „Iskandere“ u Kalinjingradskoj regiji smatraju ugrozom (Video)

Zamjenica glavnog tajnika NATO saveza Rose Eilene Gottemoeller je u intervjuu za ruski „Kommersant“ izjavila, kako države članice NATO saveza razmještaj raketnih sustava „Iskander“ u Kalinjingradskoj regiji (ruska enklava na Baltičkom moru, između Litve i Poljske) smatraju ugrozom svoje sigurnosti.

„Nitko ne osporava da je Kalinjingradska regija teritorij Rusije. Ali razmještaj raketnih sustava „Iskander“ predstavlja dokaz tendencije militarizacije i jačanja nadzora … nad zračnim prostorom. Mnoge članice Saveza, koje su susjedi s Rusijom, smatraju to ugrozom svoje sigurnosti“, izjavila je Gottemoeller.

Rusko Ministarstvo obrane već je ranije potvrdilo medijske informacije o premiještanju mobilnih raketnih sustava „Iskander-M“ u Kalinjingradsku oblast, a također je kazano, kako s tim u svezi nije bilo nikakvih posebnih tajni. Štoviše, rečeno je dalje, jedan od „Iskandera“ namjerno je ostavljen na brisanom prostoru ispod američkih obavještajnih satelita „zbog utočnjenja parametara rada tog orbitalnog aparata“.

Izjave o navodnoj stvarnoj ugrozi Rusije prema Poljskoj i baltičkim državama objavljivane su često i ranije, iako je Moskva više puta javno navodila kako Rusija nikada neće napasti bilo koju članicu NATO saveza. Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je kazao, kako u NATO savezu to jako dobro znaju ali da to jednostavno koriste kao povod za razmještaj još većeg broja vojne  tehnike i svojih bataljuna u blizini ruskih granica.

 





 

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like