Članovi američke vlade razmatraju opoziv Donalda Trumpa?

Članovi američke vlade razgovarali su o mogućnosti zbacivanja s vlasti predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pobornici upali u Kongres, prenosi u srijedu navečer nekoliko američkih medija.

Njihova rasprava vodila se oko 25. amandmana američkog ustava koji potpredsjedniku i većini u vladi omogućava da predsjednika proglasi „nesposobnim“ obavljati svoj posao, prenose CNN, CBS i ABC, pozivajući se na anonimne izvore.

CBS dodaje kako se taj zahtjev još nije predao potpredsjedniku Mikeu Penceu koji je na Twitteru „najstrože osudio“ nasilje na Kapitolu.

Na uklanjanje Trumpa s vlasti, dva tjedna prije no što u Bijelu kuću ulazi novoizabrani predsjednik Joe Biden, otvoreno poziva nekoliko izabranih dužnosnika i kolumnista većih medija, prenosi agencija France Presse.

Svi demokrati u pravosudnom odboru američkog Zastupničkog doma poslali su pismo Penceu u kojem ga traže da aktivira 25. amandman „u interesu demokracije“.

Za njih je predsjednik „mentalno bolestan i nesposoban prihvatiti rezultate izbora 2020. godine“.
Washington Post piše kako je predsjednik odgovoran za poticanje pobune te da je dokazao da „predstavlja ozbiljnu prijetnju demokraciji“.

Reuters u četvrtak piše kako je nakon nasilja na Kapitolu, u koji su provalili Trumpovi pobornici, ostavku dalo dvoje pomoćnika prve dame Melanije Trump, a da o tome razmišlja još zaposlenika Bijele kuće poput savjetnika za nacionalnu sigurnost Roberta O’Briena i njegovog zamjenika Matthewa Pottingera.

Do sukoba u središtu američke demokracije došlo je nakon poziva predsjednika na odlasku da se spriječi krađa na izborima, za koju nije dao dokaze.

Komentari

komentar

You may also like