CNN neslužbeno: Biden i Putin će se sastati u Ženevi 15.6.

Dugo najavljivani i dogovarani sastanak američkog i ruskog predsjednika, održat će se u Švicarskoj, u Ženevi 15. i 16. lipnja. Tako su barem za CNN rekli dvoje neimenovanih dužnosnika SAD-a.

Informacija još nije službena jer Bijela kuća nije potvrdila niti opovrgla izneseno mjesto i datum kada su ih iz CNN-a upitali.

Ovo će biti prvi sastanak uživo Vladimira Putina i Joe Bidena u ulozi predsjednika. Već su se sastali 2011. kada je Biden bio potpredsjednik. Ipak, još od početka travnja se pokušava dogovoriti sastanak na predsjedničkoj razini. Prepreka ranijem sastanku bila su neslaganja oko Ukrajine i Navaljnog, a u jednom trenutku je Biden nazvao ruskog predsjednika “ubojicom”.

Sastanku predsjednika prethodio je jučerašnji sastanak tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa i pomoćnika predsjednika Sjedinjenih Država za nacionalnu sigurnost Jacoba Sullivana. Doznaje se da su na tom sastanku, među ostalim, pokušavali dogovoriti i sastanak predsjednika.

Vidjet ćemo jesu li CNN-ovi izvori u pravu i hoće li sastanak (ako ga bude) barem djelomično ispraviti “loš start” odnosa samog političkog vrha Rusije i SAD-a.

Komentari

komentar





You may also like