CNN objavio ekskluzivnu audio snimku Giulianijevog pritiska na Ukrajinu 2019. g.

Američki CNN u posjedu je nikad ranije objavljenih audio snimki kojima dokazuje kako je dugogodišnji savjetnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa Rudy Giuliani konstantno vršio pritisak i nagovarao ukrajinsku vladu 2019. da istraži navodne urote oko tadašnjeg predsjedničkog kandidata Joea Bidena, tražeći imenovanje državnog odvjetnika koji će nastaviti istragu o aktivnostima njegovog sina Huntera Bidena u ukrajinskoj plinskoj tvrtki Burisma.

Sinoć objavljena snimka 40-minutnog telefonskog razgovora na poziv Giulianija između njega, američkog diplomata Kurta Volkera i Andrija Yermaka, starijeg savjetnika ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, u srpnju 2019. Godine, predstavlja poziv koji je prethodio neslavno završenom Trumpovom pozivu Zelenskom, a oba su razgovora kasnije postala temelj za pokušaj prvog opoziva Donalda Trumpa, u kojem je bio optužen da je tražio pomoć Ukrajine za svoju predsjedničku kampanju.

Objavom ovih snimki, skandal Ukraingate, koji je, kako se činilo potpuno pao u zaborav nakon pobjede Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima, rasplamsava se novom snagom.

„Sve što treba od predsjednika je da kažem: postavit ću poštenog tužitelja, on će istražiti i iskopati dokaze koji sada postoje i postoje li još neki dokazi o umiješanosti u izbore 2016. godine, a onda bi slučaj oko Bidena trebao biti odbačen … Netko – onda bi Ukrajina to trebala shvatiti ozbiljno ”, citiralo je Giulianija CNN.

Iz razgovora proizlazi da je Trumpov odvjetnik uvjeravao Andrija Yermaka da će se, ako se nastavi istraga, poboljšati diplomatski odnosi između Sjedinjenih Država i Ukrajine.

Kurt Volker (inače u Kijevu nedavno osumnjičen za lobiranje u korist Sjevernog toka 2, s obzirom da je tvrtka Nord Stream 2 AG angažirala BGR Group, u kojoj Volker radi kao viši savjetnik, da zastupa njene interese u Washingtonu. Volker za to zna ali tvrdi kako nije uključen u ovu aktivnost, op.GN.) podržao je Giulianija i izrazio uvjerenje da će javna najava ponovnog otvaranja istrage ubrzati posjet Vladimira Zelenskog Washingtonu.





Prema CNN-u, Kijev nije odbio Volkera i Giulianija, iako su izbjegavali dati konkretna obećanja.

“Potpuno sam siguran da sam čim se odobre datum za predstojeći posjet predsjednika Zelenskog Sjedinjenim Državama spreman osobno preuzeti kontrolu nad pripremama. I, naravno, bit ću spreman doći i možemo osobno sjesti i detaljno razgovarati o svim pitanjima, cijeloj ovoj istrazi koju ste naveli u našem razgovoru”, izjavio je Yermak.

Podsjećamo: prekjučer je Donald Trump održao govor na konvenciji Republikanske stranke u Sjevernoj Karolini, gdje je oštro napao predsjednika Joe Bidena, njegovu politiku kao i Demokratsku stranku. Njegova neskrivena želja za povratkom u visoku politiku, moguće i novu kandidaturu za američkog predsjednika, očito na strani demokrata pobuđuje reakciju, o čemu bi mogao svjedočiti i tajming objave ovih audio-zapisa.





Komentari

komentar

You may also like