CNN: ruski diplomati imat će mjesec dana za napuštanje SAD-a

Washington priprema nove sankcije protiv Rusije. Posebno se planira protjerivanje ruskih diplomata (uglavnom iz sfere obavještajnih poslova, op. GN.) iz Washingtona i New Yorka. Istodobno, ruski diplomati imat će 30 dana za pripremu napuštanja Sjedinjenih Država, javlja CNN.

Američki predsjednik Joe Biden priprema protjerivanje ruskih diplomata, koordinirajući ovu akciju s Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom financija. Istodobno, dodaju izvori CNN-a, State Department pozvao je američke saveznike da se također pripreme za uvođenje sankcija Moskvi.

Bidenova administracija usvojit će sankcije protiv ruskih fizičkih i pravnih osoba kao odgovor na navodno hakiranje SolarWinds-a i pokušaje miješanja u američke izbore. Nema dokaza da je Rusija u to umiješana, ali Washington u to marljivo pokušava uvjeriti svih.

New York Times navodi da će sankcije utjecati na 10 ruskih fizičkih i 20 pravnih osoba. Uz to, sankcije se mogu odnositi i na ruski državni dug, ali se neće odnositi na trgovanje ruskim dugom na sekundarnom tržištu.

Odluka o sankcijama treba biti objavljena danas, 15. travnja 2021. godine.

Istodobno, američki veleposlanik u Rusiji dobio je obavijest ruske strane da će Kremlj oštro odgovoriti na sve nove proturuske sankcije.





Podsjećamo: ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov povučen je u Moskvu nedugo nakon prošlomjesečnog intervjua Joe Bidena televiziji ABC, u kojem je Vladimira Putina nazvao „ubojicom“. Od tada je prošlo već dosta vremena, ali još uvijek nema pouzdanih informacija kada će se ruski veleposlanik vratiti na svoju dužnost u Washington. Pojedini predstavnici ruskog MVP navode kako Antonov još uvijek obavlja potrebne konzultacije, ali i to, da ruska strana čeka da vidi daljnji smjer američke politike prema Rusiji, temeljem kojeg će odrediti ima li uopće smisla vraćanje Antonova u SAD.

 

Komentari

komentar





You may also like