COP26 obećanja su “šuplja” dok god ne prestanu subvencije za fosilna goriva: šef UN-a

Obećanja vlada da će smanjiti emisije ugljika su “šuplja” sve dok nastave usmjeravati bilijarde dolara ulaganja u projekte nafte, plina i ugljena, izjavio je sinoć glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, prenosi Al Jazeera.

“Najave ovdje u Glasgowu su ohrabrujuće,ali daleko od toga da su dovoljne”, rekao je na klimatskom sastanku COP26. “Obećanja su prazna kada industrija fosilnih goriva i dalje prima bilijarde dolara subvencija.”

Dva tjedna pregovora između gotovo 200 zemalja približavaju se kraju s nizom ključnih pitanja koja su još uvijek neriješena. Guterres je pozvao vlade “da pojačaju tempo i pokažu potrebnu ambiciju” za suočavanje s klimatskom krizom. “Ne možemo se zadovoljiti minimalnim zajedničkim slaganjem”, rekao je. “Znamo što se mora učiniti”.

Sastanak ima za cilj unaprijediti globalne napore kako bi se održao cilj Pariškog klimatskog sporazuma o ograničavanju porasta temperature na 1,5 stupnja Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje. Ipak, većina klimatologa tvrde da je takav cilj više nije izgledan. Najnoviji planovi za dekarbonizaciju koje su navele države, ako i samo ako budu provedeni, zadržat će porast na 2,7 C do kraja ovog stoljeća, kažu iz UN-a.

“Svaka zemlja, svaki grad, svaka tvrtka, svaka financijska institucija mora radikalno, vjerodostojno i provjerljivo smanjiti svoje emisije i dekarbonizirati svoj način rada, odmah”, rekao je Guterres.

Ipak, pozdravio je neočekivani dogovor na relaciji Washington-Peking. Zajednički kinesko-američki pakt za ubrzanje klimatskih mjera u ovom desetljeću, koju su objavili izaslanici John Kerry i Xie Zhenhua, kaže da dva najveća svjetska emitera “prepoznaju ozbiljnost i hitnost klimatske krize”  i potrebu za smanjenjem emisija metana, a ne samo CO2. Ipak, u izvješću je navedeno malo što od specifičnih i konkretnih mjera.





Komentari

komentar

You may also like