Corriere della Sera: EU može od Rusije moliti „zaštitu od Trumpa“

U članku talijanskog medija Corriere della Sera, potpisanog od strane Angela Panebianco, navodi se, kako budućnost Europske unije ovisi o tome, kako će se razvijati odnosi na samo između njezinih članica, nego i između EU i ostalog svijeta. A ne malu važnost u tome imat će Rusija, piše u tekstu.
Europljani to pokušavaju ne razmatrati ali, neovisno o tome, Rusija igra veliku ulogu u sudbini Unije. Npr., ukoliko Marine Le Pen postane francuska predsjednica, proces eurointegracije bit će zaustavljen, a istodobno će naglo porasti ruski utjecaj na Europu. „Pobornici suvereniteta imaju paradoks: oni traže povrat „slobode“ i „nezavisnosti“ od Bruxellessa, ali istodobno riskiraju prepustiti europske države pod utjecaj velike kontinentalne države s neliberalnim stavovima“, piše autor. Uostalom, čak i ako Le Pen ne pobijedi na francuskim izborima, a u drugim europskim državama se uspije „obuzdati pritisak protivnika EU“, problem neće nestati, navodi se dalje. Stvar je u tome, što odnosi Europe i Moskve snažno ovise o politici SAD-a. I ako „neprijateljstvo“ Donalda Trumpa u odnosu na EU prijeđe u „neprijateljske aktivnosti“, a NATO izgubi svoju važnost za Amerikance, Europa, budući da nije sposobna osigurati svoju sigurnost, može izraziti želju za polučenje ruskog pokroviteljstva.

Rusija bi glede toga bila sretna, navodi talijanski medij. Za to bi europljani morali platiti ne malu cijenu. Posljedice mogu biti razne. Kao prvo, Rusija će zaustaviti eurointegraciju. „Rusiji je korisna podjeljena Europa, čak i u budućnosti“, piše autor. Drugo, Moskva bi sve agresivnije počela koristiti „energetsku ucjenu“ za postizanje svojih političkih ciljeva. Osim toga, raskol među pobornicima i protivnicima Rusije, koji ionako postoji u mnogim europskim državama, postao bi još više izražen. Rusija će pružati još veću financijsku potporu proruskim grupama. I, na kraju, utjecaj Rusije, koja, prema riječima autora „nikada u čitavoj svojoj povijesti nije bila liberalna demokracija“, počet će rušiti europske običaje, „zaražujući ih bakterijama autoritarizma“. Osim toga, povisuje se rizik obnavljanja oružanih sukoba, ne samo u Ukrajini već i u pribaltičkim državama i Poljskoj, koje se „neće miriti s novim ruskim utjecajem“.

Općenito, autor teksta smatra kako budućnost još nije određena, a da se porasta ruskog utjecaja počinju bojati ne samo europljani već i Amerikanci, koji shvaćaju koliko su veliki ulozi u toj međunarodnoj igri. “Možda je još moguće smisliti nešto dobro, kako se ne bi dopustilo proruskim europskim snagama da postanu prejake, kako bi im se moglo oduprijeti“, navodi se u članku talijanskog medija „Corriere della Sera“.

Geopolitika.News, kao i uvijek u ovakvim slučajevima kada prenosimo novinske komentare ili dokumentarne filmove i emisije različitih  inozemnih medija, ocjene njihove valjanosti i novinarskog profesionalizma prepušta vama – našim cijenjenim čitateljima.Top of Form

Bottom of Form

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like