„Covid-skandal“ u Poljskoj: slavne osobe i političari cijepljeni prije reda

Poljsku potresa, možemo ga slobodno nazvati  „covid-skandal“, o kojemu bruje domaći i strani mediji. Jedan od ovih posljednjih je i medij Al-Arabiya.

Naime, u toj su se gotovo 40-milijunskoj zemlji pojedine slavne osobe i političari ilegalno cijepili protiv koronavirusa Covid-19, što je nedopustivo s obzirom kako se sada prije svega cijepi zdravstveno osoblje, sukladno vladinom programu. O tome je govorio glasnogovornik poljske vlade Piotr Müller na konferenciji za novinare u ponedjeljak.

“Došlo je do točke namjernog kršenja načela nacionalnog programa cijepljenja”, izjavio je Peter Müller, govoreći o otkrivenoj zlouporabi. Prema njegovim riječima, spomenute, prije reda cijepljene osobe, bile su registrirane kao nemedicinsko osoblje koje radi u bolnici.

Ilegalno cijepljenje obavljalo se u Medicinskom centru Sveučilišta u Varšavi. Među poznatima su 45-godišnja glumica Maria Severin, 63-godišnji pjevač Michal Bayor i 65-godišnji TV novinar Edward Mižshak. Cijepljenje slavnih bez čekanja na red postalo je poznato kada je bivši poljski premijer i eurozastupnik Leszek Miller na Twitteru objavio kako je cijepljen 30. prosinca. Poljski mediji također su izvijestili da se i pojedini političari iz vladajuće stranke na regionalnoj razini cijepe bez reda.

Premijer Mateusz Morawiecki izjavio je u subotu medijskoj agenciji PAP kako je “poštivanje pravila slijeda cijepljenja izraz poštivanja pravila socijalne solidarnosti.”

Medicinski centar Sveučilišta u Varšavi objavio je kako je cijepio 18 poznatih osoba jer će one djelovati kao veleposlanici kampanje cijepljenja.




Glasnogovornik poljske vlade Piotr Müller rekao je novinarima kako se provjera u varšavskom medicinskom centru nastavlja, ali činjenice ilegalnih cijepljenja već su otkrivene. Medicinski centar može se kazniti s novčanom kaznom u iznosu oko 67 tisuća dolara, kao i disciplinskim mjerama.

Vladin dužnosnik za cijepljenje protiv koronavirusa Michal Dvořik izjavio je kako je do 4. siječnja u Poljskoj cijepljeno  tek nešto više od 50 tisuća ljudi, i kako vlada želi za tri mjeseca povećati broj cijepljenih osoba na 2,9 milijuna.





 

Komentari

komentar

You may also like