Crna Gora dala politički azil milijarderu kojeg traži Rusija; Moskva potez opisuje kao “neprijateljski”

Moskva smatra da je potez Crne Gore: davanje političkog azila poslovnom čovjeku Telmanu Ismailovu neprijateljski korak, izjavio je danas za crnogorsku nacionalnu televiziju ruski veleposlanik u toj zemlji Vladislav Maslenikov.

“Nisam čuo ni za jedno njegovo političko postignuće, osim što je bio prijatelj s bivšim ruskim političarima i, mislim, crnogorskim. Rusija smatra da je Podgorica napravila neprijateljski korak dajući politički azil Ismailovu, koji je optužen za teške zločine u Rusiji, a traži ga i Interpol”, naglasio je izaslanik.

Maslenikov smatra da je Crna Gora prekršila neke od odredbi Konvencije o statusu izbjeglica iz 1951. godine. “Očekujemo da Podgorica izruči još nekoliko osoba koje se nalaze na Interpolovoj tjeralici”, naglasio je veleposlanik. Moskva je 2. veljače uvela zabranu ulaska državnom tajniku crnogorskog Ministarstva unutarnjih poslova Zoranu Miljaniću kao odgovor na odluku Crne Gore da pruži politički azil Telmanu Ismailovu. Ismailov, bivši vlasnik moskovske tržnice Čerkizovski, priveden je u Crnoj Gori 1. listopada 2021. i bio na ispitivanju u Podgorici.

Rusko državno tužiteljstvo poslalo je zahtjev za njegovo izručenje. Međutim, poduzetnik je dobio politički azil u Crnoj Gori i pušten je. Ruski istražni odbor stavio ga je na međunarodnu tjeralicu još 2017. U Rusiji je Ismailov u odsutnosti optužen za dva ubojstva, ilegalnu trgovinu oružjem i otmicu pjevača Avraama Russa.

Telman Ismailov rođen je u Azerbajdžanu i vlasnik je AST grupe koja ima nekoliko desetaka tvrtki diljem svijeta. Nakon raskošnog otvaranja hotelskog naselja u turskoj Antaliji, tadašnji premijer Vladimir Putin navodno je bio bijesan što je Ismailov toliko uložio u inozemstvo i razmetao se svojim bogatstvom dok je Rusija bila u ekonomskoj krizi. Ismail je poznat po raskalašenom životnom stilu. Viđen je u društvu brojnih holivudskih ličnosti, a poznatim pjevačima je znao dati i iznose od preko milijun dolara za pjevanje samo nekoliko pjesama.

Na otvaranju istog hotela zbog kojeg ga je Putin kritizirao, Mardan Palace, najskupljeg hotela u Europi, čija gradnja je koštala preko 1.5 milijardi dolara, prema crnogorskom portalu vijesti.me bio je i tadašnji crnogorski premijer, a danas predsjednik države Milo Đukanović. Sin oligarha Alekper Ismailov, kupio je 2018. godine  “Casino Avala” čime je preuzeo upravljanje kockarnicom u Budvi.





Komentari

komentar

You may also like