Crna Gora mora u drugi krug predsjedničkih izbora: kandidati Milo Đukanović i Jakov Milatović

U nedjelju, 19. ožujka, u Crnoj gori održani su predsjednički izbori. Očekivano, pobjednika nije bilo, pa će oko 550 000 građana s pravom glasa te zemlje, koja broji 622 000 stanovnika, o predsjedniku morati odlučiti za dva tjedna, u drugom izbornom krugu koji će se održati 2. travnja.

Na izborima je ukupno sudjelovalo 7 kandidata, a izlaznost je bila 63,1 posto. Nakon što je pobrojano oko dvije trećine glasačkih listića, u drugi krug idu  dosadašnji predsjednik Milo Đukanović koji je jučer dobio uvjerljivo najviše glasova, njih 35 posto, te drugoplasirani Jakov Milatović, čelnik prosrpske stranke Pokret Europa sad – PES, s 28 posto potpore birača. Treće mjesto zauzeo je Andrija Mandić iz prosrpskog Demokratskog fronta, a četvrti je bio Aleksa Bečić čelnik Demokratske Crne Gore.

Privremene rezultate objavio je NVU Centar za monitoring (CEMI) čiju su promatrači bili na svim izbornim mjestima.

Zanimljivo je naglasiti kako su projekcije uoči izbora pokazivale da bi se u drugom krugu trebali naći Đukanović i Mandić, pa je ovaj rezultat prilično iznenađenje za većinu tamošnjih analitičara.

Od uvođenja višestranačja 1990., Crna Gora je imala osam predsjedničkih izbora i trojicu predsjednika.

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011.g., u Crnoj Gori, od 622 000 stanovnika, 45% su Crnogorci, 29% Srbi, 12%, Bošnjaci i Muslimani, 5% je Albanaca, te Hrvata i Roma po 1%.





A. Mirić: Vučić i Putin sviraju rekvijem za Crnu Goru, a zapad igra neku svoju igru!?

 





Komentari

komentar

You may also like