Crna Gora počinje zamrzavati rusku imovinu

Crna Gora je počela zamrzavati nekretnine u vlasništvu ruskih državljana, navodi se u odgovarajućem dokumentu objavljenom jučer na internetskoj stranici crnogorske vlade.

Crnogorski ministar unutarnjih poslova Filip Adžić izjavio je 10. lipnja da će 44 nekretnine u vlasništvu ruskih državljana biti zamrznute u toj zemlji u sklopu proturuskih sankcija. Prema procjenama stručnjaka, ruski državljani i kompanije uložili su više od 129 milijuna eura u crnogorsko gospodarstvo samo u prošloj godini. U nekretnine u toj zemlji uloženo je oko 50 milijuna eura prošle godine. Veleposlanik Rusije u Crnoj Gori Vladislav Maslenjikov podsjetio je da je Rusija u proteklih 15 godina bila najveći investitor u crnogorsku privredu, ulažući najmanje 1.5 milijardi eura, odnosno u prosjeku 100 milijuna eura godišnje, prenosi ruski TASS.

Prema riječima ruskog diplomata, ruske investicije u Crnoj Gori premašuju planirane investicije Europske unije prema planu ulaganja za Zapadni Balkan za 2021.-2027. No, proturuska “klima” je sve evidentnija svake godine u ovoj zemlji koja je godinama bila “utočište” za ruski kapital, često sumnjivog podrijetla. Crna Gora se ipak 1. ožujka pridružila antiruskim sankcijama Europske unije. Nakon summita zemalja članica NATO-a, predsjednik države Milo Đukanović izrazio je solidarnost s Ukrajinom. U međuvremenu, u crnogorskim gradovima povremeno se organiziraju omanji skupovi podrške Rusiji. Prosvjednici su tražili ukidanje antiruskih sankcija. Prikupljeno je oko 6000 potpisa za razmatranje odgovarajuće rezolucije u parlamentu zemlje.

Komentari

komentar

You may also like