Crne prognoze MMF-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku

Tradicionalno nepresušno vrelo izbjeglica, političkih i ekonomskih migranata koji masovno, u valovima, proteklih godina stižu na europsko kopno – Bliski istok i Sjevernu Afrika – očekuju novi veliki problemi gospodarskog i socijalnog karaktera, a što će samo dodatno generirati nove i nove pokušaje da se dijelovi već krajnje osiromašenog stanovništva dokopaju „raja na zemlji“, kakav Europa, preopterećena vlastitim problemima, na žalost već odavno nije.  

Međunarodni monetarni fond – MMF, u svom izviješću objavljenom sinoć, 14. travnja, navodi kako će razina nezaposlenosti i deficita državnih proračuna oštro porasti u zemljama Bliskog istoka i Sjeverne Afrike gdje već postoji ekonomski pad povezan uz širenje epidemije COVIDa-19. Dodatne izazove za te zemlje predstavlja i nastavak oružanih sukoba, kao i pad cijena nafte – poglavito kada su u pitanju arapske zemlje, izvoznice „crnog zlata“, iz čega se najvećim dijelom i pune njihovi proračuni.

Prema prognozi MMF-a, sa sjedištem u Washingtonu, gotovo sve zemlje spomenute regije susrest će se sa značajnim padom gospodarstva jer gube „stotine milijardi dolara prihoda“. Posljedice mogu biti dugotrajne, a tu je još i problem velikog unutarnjeg i vanjskog duga tamošnjih država. Fond predviđa ukupan pad ekonomije država Bliskog istoka i Sjeverne Afrike za 3,3 posto u 2020.g., što će biti najveći pad u posljednjih 40 godina.

Šokovi od epidemije i niskih cijena nafte arapski će svijet ostaviti bez 323 milijarde dolara prihoda. Dug tih zemalja porast će za 15% ili za 190 milijardi dolara tijekom ove godine. Ukupno gledano, iznosit će 1,46 trilijuna dolara.

Očekuje se kako će proračunski deficit regije porasti s 2,8% BDP u 2019. godini na 10% u 2020.MMF navodi kako će zemlje regije za smanjenje utjecaja pandemije morati pojačati sustave socijalne zaštite i davati privremene porezne olakšice, kao i poticaje lokalnom biznisu.

Nepravilni potezi vlada vezano uz globalnu pandemiju mogli bi dovesti do povećanja nepovjerenja stanovništva prema svojim vladama, kako lokalnim tako i nacionalnim, i posijati sjeme za daljnje socijalne pobune i pokrete koji će još više povećati regionalnu nestabilnost.

 

 

Komentari

komentar

loading...

You may also like