Crpljenje plina iz europskih skladišta prvi put nakon listopada manje je od onog ubrizganog

Prvi put nakon listopada pokazalo se kako je povlačenje (ekstrakcija) prirodnog plina iz podzemnih plinskih skladišta u Europi niže od u njih ubrizganog, što proizlazi iz podataka objavljenih od strane Gas Infrastructure Europe (GIE) od 30. prosinca.

Povlačenje plina iz skladišnih postrojenja iznosilo je 223,3 milijuna kubnih metara, dok je ubrizgavanje premašilo 278,5 milijuna kubnih metara.

Ukupna popunjenost europskih skladišnih kapaciteta „plavog energenta“ dan ranije porasla je na 55,71% i iznosi nešto više od 60 milijardi kubnih metara, što je još uvijek za 21,4 milijarde kubnih metara manje nego prošle godine.

Ekstrakcija plina iz podzemnih skladišta Europe nastavila je padati i 31. prosinca zbog toplog vremena i postala najniža u posljednjih 10 godina. Povlačenje plina iz skladišta u petak je iznosilo samo 136,6 milijuna kubika, što ej najniža najniža razina još od 2012. Pritom je ubrizgavanje drugi dan zaredom bilo veće od povlačenja i iznosilo je 295,6 milijuna kubika.

Posljedica je to dolaska suptropskih zračnih masa u regiju. Tako je u Austriji i Velikoj Britaniji Nova godina dočekana uz povijesno rekordno toplo vrijeme od kad postoje meteoroloških promatranja.

Posljednjih dana cijene plina u Europi su se smanjile i zbog ponovnog nastavka rada vjetroelektrana koje su zbog nedostatka vjetra dugo bile neaktivne u zoni Sjevernog mora, kao i vijesti da se broj tankera koji prevoze LNG iz SAD-a u Europu povećao za trećinu.
Terminski ugovori (futuresi) na plin u Europi posljednjeg dana trgovanja u 2021. pali su za više od 20%, ispod 800 dolara za tisuću kubnih metara (podaci londonske burze ICE Futures). Cijena plina najbližih termina (onih za veljaču) na nizozemskoj burzi TTF, najlikvidnijem europskom plinskom čvorištu, na otvaranju burzovne prodaje iznosila je 1.015,4 dolara, da bi tijekom dana pale na minimalnu vrijednost od 765.3 dolara, što je 25% niže od cijene u četvrtak (1.020 dolara).

Ispod granice od 800 dolara pokazatelj je pao prvi put od 10. studenog, dok se kulminacija cijena dogodila do 21. prosinca dosegnuvši iznos od čak 2.190,4 dolara za tisuću m3.

Komentari

komentar

You may also like