CRTICE IZ VOJNE POVIJESTI: PSM – Putinov pištolj

Rastom moći ruskog predsjednika Vladimira Putina, tijekom godina su i ruski i zapadni mediji stvorili o njemu bezbroj mitova s različitim motivima. Dok su neki o njemu gradili sliku super špijuna i supermena, drugi su takve priče objavljivali baš kako bi dokazali da  se u Rusiji gradi kult njegove ličnosti.

Tako je došlo do situacije da su mediji po teško dokučivim poveznicama u svezu  doveli  globalno poznatog Putina s malo poznatim ruskim pištoljem.

Prema priči koja se godinama raspredala, Putin je, navodno, idejni tvorac ruskog pištolja PSM. Kao agent KGB-a navodno je od nadređenih zatražio oružje koje će se moći lakše i sigurnije prikriveno nositi umjesto tada masovno korištenih velikih i nezgrapnih pištolja Makarov 9 mm. Putin je tražio pištolj manjih dimenzija, sličan legendarnom njemačkom Waltheru PPK.

Dakako, ta priča ima malo  veze sa stvarnošću jer je ruski pištolj PSM, koji uistinu podsjeća na Walther PPK, dizajniran puno prije nego što je Putin dosegnuo pozicije  u KGB-u s kojih  bi mogao nametati svoje stavove cijeloj strukturi službe.

Sve ostalo iz legende stoji. Stručnjaci ruskih obavještajnih i sigurnosnih službi zatražili su od projektanata i industrije mali pištolj za skriveno nošenje, sa što manje dijelova koji bi zapinjali za odjeću. Jednostavnije rečeno, traženo je oružje koje se može bez futrole nositi za pojasom, ispod košulje, u džepovima hlača ili s laganom futrolom na gležnju noge ispod nogavice hlača.Dizajnerski biro Tula kasnih šezdesetih godina dovršio je dizajniranje pištolja PSM (Pistolet Samozaryadnii Malogabaritnii) kalibra 5,45 mm, čija je proizvodnja počela u Izhevsku 1973. godine.

PSM je postao alternativa ranije korištenom puno većem Makarovu 9 mm  i sve veći broj primjeraka isporučivan je slijedećih godina  sovjetskim sigurnosnim i obavještajnim organizacijama, ali i vojsci. Vrlo rijetko je korišten kao primarno oružje, a najčešće je služio kao pričuvno oružje terenskih operativaca. Dizajn PSM bio je krajnje jednostavan i robustan. Njegove najznačajnije karakteristike su malene dimenzije i tanko tijelo. Pištolj PSM je  širok svega 17 mm, a dugačak 15,5 cm. Za usporedbu,  mobilni telefon autora ovoga članka širok je zajedno s navlakom  14 mm a dugačak 14 cm. U stvarnosti, PSM se čini još manji nego mobitel koji je ipak puni pravokutni blok. Današnji moderni Glock 42, jedan od najmanjih kompaktnih pištolja za prikriveno nošenje,  širok je 24 mm, dugačak otprilike kao i PSM 15,1 cm, ali je bez streljiva težak svega 390 grama zahvaljujući primjeni plastike u svojoj konstrukciji. Čelični PSM težak je 460 grama. Na kasnijim modelima izvršene su preinake i ugrađivano više plastičnih dijelova, no bez nekog velikog učinka, PSM je ostao ono što je uvijek bio, gotovo pola kilograma težak pištolj, izuzetno tanak i kratak.

Kako bi se mogao nositi ispod odjeće, njegove bočne stranice su potpuno glatke, na njima nema ni jedan dio koji strši i koji bi mogao zapinjati za odjeću. Čak je i kočnica izvedena tako da je potpuno poravnata sa tijelom navlake zatvarača, a na tijelu ne postoji ni dugme za oslobađanje okvira sa streljivom, jer je ugrađeno na njemu s donje strane. Dizajner jedino  nije uspio izbjeći prednji i stražnji nišan na gornjem dijelu navlake zatvarača, pa su to jedini dijelovi koji strše s tijela pištolja i eventualno mogu ometati njegovo nošenje ispod odjeće.

Raširila se i priča da je PSM zapravo oružje za likvidacije,  pri čemu može probiti pancirne košulje. Zrno ima izlaznu brzinu od 320 metara u sekundi i masu od 38,6 grama, pa uistinu u mnogim slučajevima probija  balističku zaštitu tijela, ali samo ako je ispaljeno iz neposredne blizine.

Takav učinak streljiva pištolja PSM je ipak samo slučajni rezultat konstrukcije,  a ne izvorna namjera.

Pištolj PSM ostat će zabilježen kao oružje izrazito malih dimenzija, masovno korišten u sovjetskim i ruskim obavještajnim, sigurnosnim i vojnim strukturama. Oružje je još uvjek u uporabi pojedinih postrojbi ruske vojske, najčešće kao pričuvno skriveno oružje. Koristi ga još uvjek i bugarska vojska i sigurnosne službe. Zbog svojih karakteristika i pogodnosti za skriveno nošenje, ali i zbog razarajućeg učinka zrna malog kalibra  ali velike početne brzine, izuzetno je traženo oružje na europskom crnom tržištu.

Tko zna, možda ga posjeduje i sam ruski predsjednik,  ali priča da je on njegovo dijelo je uistinu malo vjerojatna.

Mario Stefanov

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like