Crveni križ traži pristup zatvoru u Ukrajini nakon smrti ratnih zarobljenika

Rusija je pokrenula noćne napade na nekoliko gradova u Ukrajini, objavili su ukrajinski dužnosnici u subotu dok su se oni i dužnosnici u Moskvi međusobno optuživali za smrt desetaka ukrajinskih ratnih zarobljenika u području na istoku zemlje pod kontrolom separatista, izvještava Associated Press.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ujedinjeni narodi i Međunarodni odbor Crvenog križa imaju dužnost reagirati nakon što su u granatiranju zatvorskog kompleksa u pokrajini Doneck ubijeni ratni zarobljenici. “Bio je to namjerni ruski ratni zločin, namjerno masovno ubojstvo ukrajinskih ratnih zarobljenika”, kazao je Zelenski u video obraćanju kasno u petak. “Trebalo bi postojati jasno pravno priznanje Rusije kao državnog sponzora terorizma.”

Obje strane tvrde je napad na zatvor bio planiran s predumišljajem i da je imao za cilj ušutkati ukrajinske zatvorenike i uništiti dokaze, uključujući i moguće zločine. Rusija tvrdi da je ukrajinska vojska koristila precizne raketne bacače koje je isporučio SAD da gađaju zatvor u Olenivki, naselju koje kontrolira Donecka Narodna Republika koju podržava Moskva. Separatističke vlasti i ruski dužnosnici izvijestili su da su u napadu ubijena 53 ukrajinska ratna zarobljenika i ranjeno još 75.

Međunarodni odbor Crvenog križa, koji je organizirao evakuacije civila tijekom rata i radio na praćenju tretmana ratnih zarobljenika koje drže Rusija i Ukrajina, rekao je da je zatražio pristup zatvoru “kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje i stanje svih prisutnih ljudi na licu mjesta u vrijeme napada.” “Trenutno nam je prioritet osigurati da ranjeni dobiju liječenje koje im može spasiti život i da se s tijelima onih koji su izgubili živote postupa na dostojanstven način”, stoji u priopćenju Crvenog križa.

Drugdje u istočnoj Ukrajini, ruske su rakete pogodile školsku zgradu u Harkivu, drugom po veličini gradu u zemlji, tijekom noći, a još jedan napad dogodio se oko sat vremena kasnije, izjavio je u subotu gradonačelnik Ihor Terekhov. Nije bilo neposrednih izvješća o ozlijeđenima. Autobusni kolodvor u gradu Slovjansku također je pogođen, prema gradonačelniku Vadimu Lyakhu. Slovjansk je blizu prve crte borbi gdje ruske i separatističke snage pokušavaju preuzeti punu kontrolu nad regijom Donecka, jednoj od dvije istočne pokrajine koje je Rusija priznala kao suverene države. U južnoj Ukrajini jedna je osoba poginula, a šest je ozlijeđeno u granatiranju koje je pogodilo stambenu četvrt u Mikolajivu, značajnom lučkom gradu, objavila je regionalna uprava u subotu na Facebooku.

U napadu na zatvor u petak navodno su ubijeni ukrajinski vojnici koji su zarobljeni u svibnju nakon pada Mariupolja, još jednog lučkog grada u kojem su se trupe slavno držale protiv višemjesečne ruske opsade. Moskva je otvorila istragu o napadu, poslavši na lice mjesta tim iz ruskog Istražnog odbora, glavne agencije za kriminalističke istrage u zemlji. Ruska državna agencija RIA Novosti izvijestila je da su na mjestu pronađeni fragmenti preciznih raketa High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) isporučenih iz SAD-a. Ukrajinska vojska zanijekala je bilo kakve raketne ili topničke napade na Olenivku i optužila je Ruse da su granatirali zatvor kako bi prikrili navodno mučenje i pogubljenje Ukrajinaca u njemu.

Institut za proučavanje rata, think tank (trust mozgova) sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da su konkurentne tvrdnje i ograničene informacije spriječile pripisivanje odgovornosti za napad, ali da se čini da “dostupni vizualni dokazi više podupiru ukrajinsku tvrdnju nego rusku”.

Zaraćene strane se međusobno optužuju za raketni napad na zatvor s ukrajinskim zarobljenicima

Komentari

komentar

You may also like